Ingezonden persbericht


Het Roessingh krijgt software voor stamboomonderzoek als donatie van genealogie vereniging

Het Centrum voor Revalidatie Het Roessingh in Enschede beschikt vanaf vandaag over een genealogisch computerprogramma. Het programma Gens Data Pro werd aan Ingo Subej, hoofd van Afdeling Therapeutisch Computergebruik overhandigd door Ton te Meij, voorzitter van de afdeling Computergenealogie van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Hij deed Het Roessingh er gelijk een gratis abonnement op het blad Gens Data van de afdeling bij.

"Dat mensen gehandicapt kunnen raken weten ook wij wel. Ongevallen, ziekten of aangeboren afwijkingen kunnen het leven ingrijpend veranderen", zegt Te Meij. "Wat wij echter over het algemeen niet weten is wat er op instellingen als deze allemaal niet met therapie kan worden bereikt", benadrukt hij. De Computergenealogen kwamen met deze vorm van therapie in aanraking doordat een van haar oudere leden ten gevolgen van problemen na een whiplash een aanvullende therapie in Het Roessingh onderging. Daar probeerde men de trein weer op de rails te zetten. Het idee erachter is: wat kun je, wat wil je en waar liggen je interesses? Kortom het proberen terug te geven van een menselijk gevoel en je weer een gevoel van eigenwaarde bij te brengen.

Ingo Subej: "In Het Roessingh worden volwassenen en kinderen met lichamelijke beperkingen behandeld en begeleid om daarna weer zo zelfstandig mogelijk in de samenleving te kunnen functioneren. Niet alleen in fysiek maar ook in sociaal opzicht. Een van de hulpmiddelen die wij hierbij inzetten is de computer. En zo kwamen we in contact met een patiënt die stamboomonderzoek als hobby beoefend. Zijn enthousiasme werkte zeer aanstekelijk, reden voor ons om te proberen het programma in handen te krijgen."

Ton te Meij: "Een steeds grotere groep mensen in Nederland doet aan stamboomonderzoek. Vrijwel iedere familie kent wel een oom of tante die "de familie bijhoudt". De reden voor mensen om de stamboom uit te pluizen is eenvoudig kort uiteen te zetten; nieuwsgierigheid. Iedereen is wel benieuwd naar zijn afkomst. Waren het ondernemers? Waar kwamen ze vandaan? Hoe leefden men toen? Hoe is de naam ontstaan? Is die soms afkomstig van een kasteel of een belangrijk landgoed? Heb ik beroemde (of beruchte) voorouders? Zijn we van adel?

Om nog meer te weten te komen volgt al snel een gang naar het lokale of regionale archief. Of in contact treden met of een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag (CBG) of de Nederlandse Vereniging voor Genealogie (NGV) in Weesp.

Zegeningen van Internet

Wat ook zeer de moeite waard is om eerst eens op Internet te kijken wat er beschikbaar is. Wie een willekeurige naam in een willekeurige zoekmachine intoetst zal zeker bij de eerste tien zoekresultaten een stamboom-website aantreffen. Sinds een paar jaar zijn de archieven bezig de gegevens uit de doop, trouw en begraafregisters op het Internet te zetten www.genlias.nl een zeer rijke bron aan informatie.

Programma

Wie al die uiteindelijk verzamelde informatie ordelijk wil bijhouden ontkomt er niet aan de computer daarbij te gebruiken. Stambomen in een computer bijhouden heet 'computergenealogie'. Computergenealogen zijn absoluut geen PC-nerds die onderling over bits en bytes praten. "Computergenealogie is net zo eenvoudig als een brief uittypen in Word of Wordperfect: iedereen kan het", aldus Te Meij.

De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) geeft sinds eind 2002 het zeer uitgebreide en gebruikersvriendelijke Windowsprogramma GensDataPro uit. Met GensDataPro houdt de genealoog op overzichtelijke wijze al zijn aanverwanten bij. Men breidt zijn stamboom uit door eenvoudigweg steeds personen en hun gegevens aan toe te voegen. Verder biedt het de mogelijkheid om gescande digitale foto´s te ordenen op persoon. Maar ook het maken van een kant-en-klare website is heel eenvoudig te realiseren evenals het maken van een familieboekwerk. Op www. gensdatapro.nl is een gratis demonstratieversie te downloaden, zodat men eerst eens kan uitproberen hoe het werkt.

Over de NGV afdeling Computergenealogie

De afdeling Computergenealogie van de NGV wil de individuele genealoog ten dienste zijn bij genealogisch onderzoek en bevordert dit onderzoek door middel van de mogelijkheden, die de automatisering biedt. De afdeling geeft het tijdschrift, 'GensData', uit met onderwerpen die verband houden met de automatisering op het gebied van de genealogie. Daarnaast ontwikkelt zij programmatuur, bevordert het de geautomatiseerde ontsluiting van genealogische bronnen en biedt of verwijst naar geautomatiseerde genealogische bestanden. Daarnaast geeft de afdeling voorlichting en cursussen over het gebruik van geautomatiseerde middelen bij het onderzoek naar en het vastleggen van genealogische gegevens. Regelmatig worden afdelingsbijeenkomsten en landelijke genealogische computerdagen georganiseerd.

Tenslotte biedt de afdeling ondersteuning aan de Nederlandse Genealogische Vereniging op het gebied van de automatisering en stelt voor de andere afdelingen serverruimte beschikbaar. De NGV is een niet-gesubsidieerde vereniging waarin al het bestuurlijk en organisatorisch werk wordt uitgevoerd door vrijwilligers.

Meer informatie is te vinden op de website http://computergenealogie.ngv.nl


---

Noot voor de redactie (