Socialistische Partij

Kamer en kabinet eens over stevige aanpak fraude

10-03-2004 * Het debat over de vraag of Nederland een "fraudeland" is, heeft een goede uitkomst gekregen. Kamer en kabinet gaven aan unaniem van mening te zijn dat fraude en de aantasting van de publieke moraal serieus bestreden moeten worden. Het kabinet zal een deel van de voorstellen van de Tweede Kamer om fraude beter te bestrijden overnemen of welwillend bestuderen.

Om het debat niet te laten verzanden in gekibbel over details, deed Jan Marijnissen de suggestie om de voorstellen van de Kamerfracties aan de regering te overhandigen, zodat die nader kan bekijken welke plannen kunnen worden overgenomen. Hier gingen Kamer en kabinet van harte mee akkoord.

Ook de serie aanbevelingen van de SP werd goed ontvangen. Vooral het voorstel om tot een betere gedragscode voor politici en bestuurders te komen, viel bij de minister-president in goede aarde.

Het politieke debat over fraudebestrijding en de publieke moraal is geen eenmalige oefening, maar het begin van een serieuze aanpak van de problematiek. Kamer en kabinet hebben duidelijk te kennen gegeven dat een betere aanpak van fraude nodig is en dat snel de benodigde maatregelen moeten worden genomen.

zie ook Dossier Nederland Fraudeland?!