Openbare Bibliotheek Oss


1 maart 2004

Boekenweek 2004
Activiteiten in bibliotheek Oss en Berghem

Van 10 tot en met 20 maart is het weer Boekenweek. Tien dagen lang staan de bibliotheken en boekhandels in het teken van het thema Gare du Nord ontmoetingen met Frankrijk. Dit Parijse station deed Remco Campert eens verzuchten: Zodra ik het Gare du Nord uitloop, heb ik zin in schrijven.
Frankrijk spreekt ook vele lezers tot de verbeelding: het land, zijn literatuur, zijn geschiedenis, zijn keuken, zijn joie de vivre en zijn invloed op de Nederlandse cultuur. In Oss werken de Bibliotheek Oss, Boekhandel Derijks en Muzelinck centrum voor de kunsten samen aan het Boekenweekprogramma met als hoogtepunt een optreden van schrijver Remco Campert en diverse musici onder leiding van Corrie van Binsbergen op maandag 15 maart in Zaal De Linck.

Corrie van Binsbergen presenteert: Remco Campert in concert Een unieke combinatie van literatuur en muziek. Twee verhalen, één verteld en één gespeeld. Remco Campert leest voor uit zijn boek Als in een droom. Een prachtige vertelling waarvan de opbouw soms aards, dan weer dichterlijk en abstract- de leidraad vormt voor het muzikaal scenario, geschreven door gitariste/componiste Corrie van Binsbergen en uitgevoerd door het puikje van de improviserende musici uit Nederland en een klassiek strijktrio.
Het gaat niet om afwisselend een verhaal en dan weer muziek, juist het samengaan is de uitdaging. Tekst vormt de leidraad, de muziek speelt daar vol variatie op in. In een spannende wisselwerking bepaalt enerzijds Remco Campert, door zijn timing van lezen, het verloop van het muzikale verhaal, anderzijds zullen er ook momenten zijn waarop hij door de muzikanten overspeeld wordt en gedwongen tot een tijdelijk zwijgen. Veel ontstaat door toeval. Dit optreden vindt plaats op maandag 15 maart om 20.00 uur in Zaal De Linck, Raadhuislaan 18 in Oss. Toegangskaarten à 12,50 (op vertoon van CJP, Muzelinck- en VIPkaart 10,-) zijn te koop bij de Bibliotheek Oss, Muzelinck en Boekhandel Derijks.

Tentoonstelling in de Bibliotheek Oss
Van dinsdag 9 t/m zaterdag 27 maart is er in de Bibliotheek Oss een expositie te zien over wijn, samengesteld door Wijnvereniging Toxandria, regionale afdeling s-Hertogenbosch / Oss e.o. van het Nederlands Wijngilde. A votre santé!

Gratis Boekenweektest voor bibliotheekleden
Voor het derde jaar delen bibliotheken tijdens de Boekenweek een cadeautje uit aan de leners in de vorm van een boekje. Naast schilders als Van Gogh exporteerde Nederland namelijk ook een groot cartoonist naar Frankrijk: Bernhard Willem Holtrop, beter bekend onder zijn pseudoniem Willem. Willem publiceert o.m. cartoons in het Franse dagblad Libération en weekblad HP/De Tijd. Wereldberoemde romans werden door hem getekend en afgebeeld in de Boekenweektest, een niet al te moeilijke quiz. Iedereen die tijdens de Boekenweek boeken leent in de bibliotheek, krijgt dit boekje cadeau!
Let op: verkrijgbaar zolang de voorraad strekt! Op = op. De winnaar van de quiz ontvangt een boekenbon.

NS-voordeelbonnen voor nieuwe bibliotheekleden: zolang de voorraad strekt
Boekenweeksponsor NS geeft aan personen die tijdens de Boekenweek lid worden van de Bibliotheken in Oss en Berghem een Voordeelbon. Die bon geeft 40 % korting op het reizen met de trein op een dag naar keuze. Let op: verkrijgbaar zolang de voorraad strekt!

Presentatie van een deel van de collectie
Onder meer aan de hand van een Boekenweekkalender, speciaal ontworpen door Nederlands meest bekroonde affichemaker Anthon Beeke, wordt aandacht besteed aan boeken en andere materialen over Frankrijk die in de bibliotheken geleend kunnen worden. Voor belangstellende lezers is ook het jaarlijkse Boekenweekmagazine verkrijgbaar, deze keer over het thema Gare du Nord met informatie over de Franse literatuur en Nederlandse schrijvers die een band hebben met Frankrijk.

Uitsluitend verkrijgbaar in de boekhandel:

* Het Boekenweekgeschenk Spitzen van Thomas Roosenboom. Cadeau bij aankoop van tenminste 11,50 aan Nederlandstalige boeken en
* Het Boekenweekessay Onder het zink van Adriaan van Dis, te koop voor 2,50.