Gemeente Eindhoven

Persbericht: 12 maart 2004, no. 71

Cultuurhistorische studie Philipsdorp afgerond

Op woensdag 10 maart werden de resultaten van het onderzoek Wikken en Wegen in Philipsdorp gepresenteerd aan mevrouw M. Schreurs, wethouder van Ruimtelijke Ordening, de heer P. van der Grinten, wethouder van Kunst, Cultuur en Stadsbeheer en de heer M.T. Eggermont, directeur Woonstichting Hhvl.

Het onderzoek Wikken en Wegen is gebaseerd op een methode die is ontwikkeld door het Bureau De lijn en Rein Geurtsen & Partners. Met deze methode zijn de cultuurhistorische waarden van het wijkvernieuwingsgebied Philipsdorp in beeld gebracht en heeft een analyse plaatsgevonden van de woningmarkt.

Het onderzoek beoogt de noodzakelijke informatie te leveren om iedereen een goede startpositie te geven bij het beoordelen van de kwaliteiten van de wijk. Volgens de ontvangers van het rapport levert de studie een belangrijke bijdrage aan de conceptvorming ter verbetering van de kwaliteit van dit gebied. Met name de ontwerpvisie waarbij de ruimtelijke compositie van huis tot stad op alle schaalniveaus uitgangspunt is, de stadesthetiek, spreekt aan. Een mooi voorbeeld hiervan heeft architect K.P.C. de Bazel laten zien bij het ontwerpen van het buurtje Iepenlaan/Wingertlaan.

Momenteel wordt tevens een sociale wijkanalyse van Philipsdorp gemaakt. Met de resultaten van deze studies zal een volgende stap in het planontwikkelingsproces worden gezet: het in beeld krijgen van de ingrepen die nodig zijn om Philipsdorp te verbeteren. Deze volgende stap, die op onderdelen nog nadere studie vergt, wordt uiteraard in samenwerking met de bewoners gezet. De bestuurders verwachten rond april een voorstel van de projectgroep voor dit vervolg.

© 2004 Gemeente Eindhoven