Vlaamse overheid

Uw stem in Europa

Europa is de toekomst van het ondernemerschap in Vlaanderen. Die stelling is al vaak herhaald, maar voor de grensoverschrijdende ondernemers van vandaag is het net zo bekend dat we nog heel wat meer dan een dag verwijderd zijn van het Europa van morgen. Ze krijgen nog regelmatig te maken met de onvolmaaktheden van het beleid voor de interne markt. Daarom werkt de Europese overheid verder aan een duidelijk en efficiënt beleid. Opmerkelijk is dat daarbij veel belang wordt gehecht aan de ervaringen van KMO's die actief zijn op de interne markt. De vele kleinere ondernemingen zijn immers het kloppende hart van de Europese economie, en net daarom startte de Europese Commissie het project Interactive Policy Making (IPM) op. Het doel is de problemen, bekommernissen en ideeën van precies die 'kleine' spelers op die interne markt te registreren. Op basis van deze feedback wil men komen tot een bijgestuurd beleid, dat beter is afgestemd op de vereisten van de KMO.

Technische obstakels die de ontwikkeling van uw onderneming afremmen, reglementen die op u van toepassing zijn maar die niet aan de specifieke aard van uw activiteiten zijn aangepast, fiscale maatregelen die hun doel missen, complexe en ondoorzichtige procedures, gebrekkige informatie, waardoor u door de bomen het bos niet meer ziet . . De Europese overheid is er zich van bewust dat hindernissen als deze vooral de kleinere bedrijven vaak zeer duur te staan komen. Met IPM is gekozen voor de confrontatie met de eigen onvolmaaktheden, en wil men luisteren naar uw verhaal en goede raad. U kunt nu rechtstreeks invloed uitoefenen op de Europese wetgeving.

Het netwerk van Euro Info Centres (EIC's) vormt het aangewezen kanaal om in contact te treden met de Europese Unie. Men zal er aandachtig naar uw probleem of idee luisteren, en de tijd nemen om uw opmerking te bestuderen op basis van de meest actuele wetgeving. Het EIC bezorgt u daarna een zo volledig mogelijk antwoord, en zorgt voor de officiële registratie van uw dossier. Dat gebeurt vanzelfsprekend anoniem.
Concreet kan een werknemer van het EIC na afspraak een bezoek aan uw bedrijf brengen, of via e-mail met u communiceren.

Het Euro Info Centre van de Vlaamse Gemeenschap luistert naar u via e-mail: euroinfocentre@vlaanderen.be, fax: 02-502 47 02 of tel.: 02-553 37 02 en 02-553 38 77.
---