Universiteit Maastricht

11 maart 2004

Belgische onderscheiding prof.dr. Donckerwolcke

Prof. dr. R.A.M.G. Donckerwolcke, hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde van het azM en voorzitter van de capaciteitsgroep Kindergeneeskunde van de Universiteit Maastricht, ontvangt woensdag 10 maart in Leuven de gouden medaille van de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Donckerwolcke ontvangt de onderscheiding voor zijn grote verdienste voor de geneeskunde.

Raymond Donckerwolcke (1940) studeerde geneeskunde in Leuven en volgde zijn opleiding tot kinderarts en nefroloog in Amsterdam, Utrecht en Los Angeles. In 1983 promoveerde hij op het proefschrift 'Renal Tubular Acidosis; Theoretical and Clinical Aspects'. Vanaf 1969 was Donckerwolcke lid van de medische staf van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht waar hij in 1989 hoofd van de afdeling Nefrologie werd. In 1995 werd hij hoofd van de afdeling kinder-nefrologie van het academisch ziekenhuis in Calgary in Canada. In 1998 aanvaardde hij in Maastricht zijn huidige functie.

Jaarlijks ontvangen vijf personen een dergelijke gouden medaille voor hun 'verdiensten voor geneeskundige wereld'. Naast prof.dr. Donckerwolcke krijgen dit jaar een onderscheiding: prof. dr. Peter Josef Ell (University of Londen, Radiotherapie en Kerngeneeskunde), prof. dr. Herman Sebstiaan Duterloo (Katholieke Universiteit Nijmegen, Tandheelkunde), prof. dr. Stephen Townley Holgate (Universiteit van Southampton, Interne Geneeskunde) en prof. dr. Benjamin van Camp van de Vrije Universiteit Brussel.

De uitreiking vindt plaats tijdens een academische zitting op woensdag 10 maart 2004 om 18 uur in de Aula van de Katholieke Universiteit Leuven.