PERSBERICHT - 2004-03-11

Antonio Saura voor het eerst in veertig jaren weer te zien

Cobra Amstelveen: Ultieme fascinatie voor Velázquez Kruisiging

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen presenteert dezer dagen ruim zesenzestig werken uit de beroemde serie Kruisigingen van Antonio Saura. Het is meer dan veertig jaar geleden dat het werk van deze Spaanse kunstenaar, een van de belangrijkste van de 20ste eeuw, in Nederland weer breeduit is te zien.

De tentoonstelling bestaat uit schilderijen en tekeningen van voornamelijk groot formaat, die Antonio Saura maakte in de periode 1956 tot 1996; de laatste kruisiging schilderde hij kort voor zijn dood in 1998.

Sauras werken zijn te bezoeken tot en met 18 april 2004. Antonio Saura (1930-1998) was eigenlijk maar door één schilderij geïnspireerd: de Kruisiging van Velázquez uit 1631, dat in het Museo del Prado in Madrid hangt.

Als kind was Saura al diep onder de indruk van dit monumentale werk: In het beeld van de gekruisigde heb ik mijn situatie willen weergeven als mens alleen in een bedreigend universum, waartegen men zich kan verzetten met een schreeuw, maar aan de andere kant interesseert mij evenzo de absurde tragedie van een mens - van een mens en niet van God
- die aan het kruis genageld is.

In tegenstelling tot de Christus van Velázquez heb ik een bewogen beeld willen geven van een storm van protest. Dit beeld -zoals de fusillades van Goya met de armen omhoog en het witte hemd, of de moeder van de Guernica van Picasso - kan nog steeds het tragische symbool zijn van onze tijd.

De werken in de tentoonstelling zijn voor een groot deel in bruikleen afgestaan door de erven van de kunstenaar. Een aantal is afkomstig uit particuliere en museale verzamelingen uit Spanje en Zwitserland. Voorts is uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, het schilderij Grote rode en zwarte Kruisiging uit 1963 opgenomen, alsmede uit Museum Catharijneconvent Utrecht een dubbele tekening van kruisigingsscènes uit 1959.

Meer (telefonische informatie via nr. 020 54 75 050 en verder ook via www.lekkerweg.nl en
www.cobra-museum.nl