Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Actieplan voor jonge bromfietsers

Minister Karla Peijs komt over twee maanden met een actieplan jonge bromfietsers. Dat is gisteren afgesproken tijdens een overleg met de Tweede Kamer over verkeersveiligheid. Vooruitlopend op officiële cijfers wees Peijs erop dat de verwachting is dat na een dalende trend van dertig jaar het aantal verkeersdoden voor het eerst weer toeneemt. Het maakt maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten volgens haar nog noodzakelijker. Juist ook als het gaat om bromfietsers want van alle weggebruikers hebben zij de grootste kans betrokken te raken bij een ongeval.

Het actieplan moet ervoor zorgen dat er jaarlijks 28 verkeersdoden minder te betreuren zijn. In het plan stelt Peijs een combinatie van maatregelen voor, te weten: het aanscherpen van het theorie-examen voor bromfietsers, het invoeren van een praktijkexamen, het verhogen van de minimum leeftijd voor brom- en snorfietsers en de invoering van een puntenrijbewijs voor bromfietsers.

Daarnaast gaat Peijs samen met minister Donner van Justitie de mogelijkheden uitwerken voor de invoering van een puntenrijbewijs voor automobilisten. Voorwaarde voor een puntenrijbewijs is volgens Peijs dat gekozen wordt voor een vorm die administratief eenvoudig is, die past in ons rechtssysteem en bovenal, een vorm die bijdraagt aan het besparen van doden en gewonden in het verkeer. Rond de zomer komen de twee ministers met een uitgewerkt plan.