Politie Zaanstreek-waterland


21:04 10-MRT-04
LOC: PURMEREND, DOTTERBLOEM
20 bekeuringen bij bromfietscontrole
Bij een gisterenavond gehouden bromfietscontrole werden door de politie 20 bekeuringen uitgedeeld. Er werden in totaal 18 bromfietsers gecontroleerd. Zeven bestuurders kregen een bon omdat hun bromfiets harder kon rijden van 45 km/uur. Vijf bromfietsers reden zonder helm en twee hadden geen bromfietscertificaat. De overige bonnen werden voor uiteenlopende overtredingen uitgereikt.
De controles worden gehouden vanwege aanhoudende klachten van overlast van bromfietsers.

02:52 11-MRT-04
LOC: PURMEREND, DOVENETELSTRAAT

Twee auto's uitgebrand, een derde beschadigd

In de afgelopen nacht zijn twee auto's volledig uitgebrand. Een derde auto liep een één zijde brandschade op. Er is vermoedelijk sprake van brandstichting.
De politie werd gewaarschuwd, omdat de auto van een buurtbewoner in lichterlaaie stond. De auto stond door nog onbekende oorzaak tegen een boom, die ook vlam vatte. Nog voor de brandweer arriveerde sloeg de brand door de wind tevens over naar een naast geparkeerd voertuig. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen, dat ook een derde auto schade opliep. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld naar eventuele getuigen.

02:59 11-MRT-04
LOC: PURMEREND, MERWEDESTRAAT
25 flatbewoners tijdelijk geëvacueerd na woningbrand
Ten gevolge van een brand in een flatwoning werden 25 bewoners van de flat tijdelijk geëvacueerd vanwege de rookontwikkeling in het gebouw. De 68-jarige bewoner van de brandende flat werd onder het roet en met verschroeit haar naar het Waterlandziekenhuis gebracht. Voor zover bekend heeft de man geen brandwonden opgelopen.
Na de brandmelding trof de politie het slachtoffer voor zijn woning aan. Hij was wakker geworden van de brandmelder in zijn woning en ontdekte brand in een andere slaapkamer. Hij probeerde deze te blussen, maar dit lukte niet. De hele flat kwam onder de rook te staan. Na het knappen van de ruit in de slaapkamer sloegen de vlammen naar buiten. De brandweer had het vuur vrij snel onder controle. Na het sein brand meester en rookmetingen konden alle geëvacueerde bewoners weer terug naar hun woningen. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk en wordt onderzocht. De woning liep zware schade op.

07:12 11-MRT-04
LOC: ZAANDAM, SYMON SPIERSWEG

Grote partij levensmiddelen gestolen uit opslagloods

Uit een opslagloods van een marktkoopman werd in de afgelopen nacht een grote partij levensmiddelen gestolen. Men is de loods binnengekomen door een roldeur te forceren. Er worden 85 kazen, een pallet koffie, een flinke partij zalm, vlees en frisdrank en twee messensets vermist. De inbrekers lieten de deuren van de koeling openstaan. Gezien de hoeveelheid gestolen goederen heeft men gebruik moeten maken van een vrachtauto om deze af te voeren.

09:01 11-MRT-04
LOC: VOLENDAM, ZEESTRAAT

Geld kwijt na kopiëren pinpas

Een 38-jarige man uit Volendam raakte bijna E 4000 kwijt nadat zijn pinpas vermoedelijk is gekopieerd. Het geld werd via 15 verschillende transacties bij een geldautomaat in Barcelona opgenomen. Het slachtoffer heeft in februari geld gepind bij een pinautomaat. Het duurde daarna langer dan normaal tot de pas weer uit het apparaat terug kwam. Vermoedelijk heeft men gebruik gemaakt van een opzetstuk bij de gleuf waar de pinpas in moet. Het opzetstuk is geheel gemaakt in de stijl van de pinautomaat en steekt iets uit. In dat deel worden de gegevens van de pinpas gekopieerd. De bijbehorende pincode verkrijgt men mogelijk via afkijken, maar er zijn ook gevallen bekend, dat men een minuscule camera in een bakje voor reclamefolders heeft geïnstalleerd. Dit bakje heeft men dan bij de pinautomaat opgehangen, waarna kan worden meegekeken met het intoetsen van de pincode. De politie raadt een ieder aan bij gebruik van een pinautomaat alert te zijn of wijzigingen aan het apparaat zelf, of verdachte figuren die zich daarbij ophouden en mogelijk "behulpzaam" willen zijn bij het intoetsen van de pincode. Scherm dat altijd af en laat niemand meekijken.

11:53 11-MRT-04
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Winkeldief op heterdaad betrapt

Een 18-jarige jongen uit Amsterdam werd door personeel van een kledingwinkel op heterdaad betrapt bij winkeldiefstal. De man had de aandacht getrokken door steeds met allerlei artikelen een paskamer in te gaan en met een deel daarvan er weer uit te komen. Toen een personeelslid in de paskamer afgeknipte prijskaartjes en alarmlabels in de paskamer vond, werd de man even later buiten de winkel door de gealarmeerde politie aangehouden. Hij bleek voor een bedrag van ruim E 116 aan goederen bij zich te hebben, die hij niet had afgerekend. De man werd ingesloten.


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-110304


10:45-12:30 10-MRT-04

ZAANDAM, HOOFDTOCHT, KONINGIN JULIANAWEG

Snelheid- en gordelcontrole

Op de Hoofdtocht en de Koningin Julianaweg in Zaandam werden bestuurders woensdagochtend gecontroleerd op snelheid en het dragen van de autogordel. In totaal werden negentien hardrijders en vijftien inzittenden zonder gordel bekeurd.


13:45-15:30 10-MRT-04
PURMEREND, OVERLANDERSTRAAT/ EDISONWEG
21 verkeersovertredingen
Op de Overlanderstraat en de Edisonweg in Purmerend werd woensdagmiddag een gordelcontrole gehouden. Daarbij werd ook gelet op snelheid. Vijf hardrijders en zes bestuurders en passagiers zonder gordel werden bekeurd. Op de Edisonweg droegen negen mensen geen gordel. Een bestuurder die met een aanhanger reed zonder in het bezit te zijn van rijbewijs E, werd ook bekeurd.

10-MRT-04
DEN ILP, DOORGAANDE WEG
PURMEREND, JAAGWEG

Twee keer zo hard als toegestaan

Woensdag werden snelheidscontroles gehouden op de doorgaande weg in Den Ilp en Purmerland en op de Jaagweg in Purmerend. Op alledrie de 50-km-wegen werden snelheden van 95 km per uur of meer gemeten. De hoogste snelheid werd 's morgens in Den Ilp gemeten en bedroeg 103 km per uur. Op de Jaagweg in Purmerend was het aandeel hardrijders het grootst: Eén op de vijf passanten reed harder dan de toegestane vijftig km per uur. In Purmerland hielden de meeste bestuurders, 96% van het totaal aantal weggebruikers, zich aan de snelheid.

15:00-17:30 10-MRT-04
WIJDEWORMER, PROVINCIALEWEG

Vijftig km per uur te hard

Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg in Wijdewormer werd woensdagmiddag een hoogste snelheid van 130 km per uur gemeten. Eén op de twintig bestuurders overschreed de snelheidslimiet van 80 km per uur. In de avonduren werd nogmaals op snelheid gecontroleerd. Dit keer was het aandeel hardrijders twee keer zo hoog.

EINDE


---- --