D66

Homo-adoptie wordt makkelijker

Jeugd- en jongerenbeleid

Lousewies van der Laan
Boris Dittrich

11-03-2004 - Minister Donner van Justitie heeft D66 toegezegd de procedures voor homoparen die een buitenlands kind willen adopteren te vereenvoudigen. Omdat homo-adoptie nu alleen via een omweg in de wet mogelijk is, moeten homoparen drie jaar wachten voordat een kind door béide ouders kan worden aanvaard. Daaraan komt naar verwachting nog voor de zomer een einde. Als blijkt dat andere landen bereid zijn kinderen aan Nederlandse homoparen af te staan zal het verbod op directe homoadoptie (in de zogenaamde WOBKA) ook worden opgeheven.

Begin dit jaar nam de Tweede Kamer een motie van D66-kamerlid Lousewies van der Laan aan om interlandelijke homo-adoptie mogelijk te maken. Omdat CDA-minister Donner aanvankelijk aangaf deze motie niet te willen uitvoeren heeft Boris Dittrich een spoeddebat aangevraagd. Daarin heeft de minister toegezegd de belangrijkste obstakels te zullen wegnemen.

Omweg

Homostellen die nu een kind uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten adopteren, moeten dat via een omweg doen. Niet omdat Amerika aarzelingen heeft, maar omdat de Nederlandse wet directe adoptie door een man-man of vrouw-vrouw koppel niet toestaan. De adoptie wordt daarom aangevraagd op naam van één van de partners. Pas wanneer het kind drie jaar in Nederland is, kan de andere partner officieel in het ouderlijke gezag worden verheven. Dat is een groot probleem, aldus Boris Dittrich. Niet alleen zit het gezin lange tijd in onzekerheid, als de gezaghebbende ouder overlijdt vóór het eind van die drie jaar zou het kind meteen beide ouders verliezen. Dat is in niemands belang, zeker niet in het belang van het kind. De regering heeft Dittrich toegezegd de wet nog vóór het eind van de zomer aan te passen zodat beide ouders direct het ouderlijke gezag kunnen verwerven op het moment dat het kind in Nederland aankomt.

Donner is ook bereid de wet aan te passen om homo-adoptie zonder omweg mogelijk te maken. Op verzoek van D66 zal hij snel onderzoeken welke landen daar geen bezwaar tegen maken. Nog dit voorjaar zal een onderzoeksmissie naar Zuid-Afrika vertrekken om hierover te praten. Dittrich: Van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Zuid-Afrika weten we al dat er geen bezwaren zijn. Maar ik ga er vanuit dat dit niet de enige landen zijn.

Zand in de machine

Zolang de wet (WOBKA) nog niet is aangepast, zijn homos aangewezen op de zogenaamde zelfdoe-adopties. D66 vindt het vreemd dat de Centrale Autoriteit die hierover gaat deze de laatste tijd met allerlei opvallende en soms bizarre regels tegenwerkt. Zo mogen van de Centrale Autoriteit uit de Verenigde Staten alleen nog donker gekleurde kindjes worden geadopteerd. De officiële verklaring is dat het allemaal wel erg vlot gaat. Dittrich zegt dat D66 daar niets van begrijpt en Donner heeft hem toegezegd de problemen bij de Centrale Autoriteit te onderzoeken.