Gemeente Woudrichem

11/03/2004
Oude School te Almkerk in goede handen

De plannen voor de herbestemming van de Oude School te Almkerk leverden de ontwerpers van de plannen, Koppers architecten uit Dussen, de Welstandsprijs 2003 op in de categorie 'bouwen in historische context'. Veel lof had de jury voor het ontwerp vanwege de eerbied die de architecten in hun plannen toonden voor dit Rijksmonument: aan de binnenzijde blijven de structuren van de klaslokalen zichtbaar en ook het buitenaanzicht blijft zo veel mogelijk in tact.

Een volgende belangrijke stap is nu gezet: Koninklijke Woudenberg bv te Ameide is als hoogste inschrijver naar voren gekomen om de Oude School aan te kopen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Woudrichem laten weten dat dit bedrijf het project dan ook gegund wordt.

Koninklijke Woudenberg bv zal zich nu met Koppers architecten kunnen buigen over de uitwerking en de uitvoering van de plannen van het architectenbureau. De plannen zullen moeten worden goedgekeurd door de Rijksdienst Monumentenzorg en moeten ook voldoen aan de voorwaarden van de gemeente zoals die zijn vastgelegd in de ideeënschetsen: zo behoren er in het pand 4 starterswoningen te komen. Daarnaast komen er 4 grotere appartementen en de bovenmeesterswoning wordt een kantoorvilla.

Afhankelijk van de snelheid waarmee bouwvergunningen verleend kunnen worden en de goedkeuring van Monumentenzorg gegeven wordt, kunnen de werkzaamheden in de loop van 2004 starten. Dat is geheel volgens planning.
"Het is fantastisch dat na zo'n lange tijd van voorbereiding nu binnenkort echt gestart kan worden met de restauratie van dit Rijksmonument", aldus een woordvoerder van de gemeente, "door de eigentijdse invulling van het pand en de uitstraling die behouden blijft wordt het echt een aanwinst voor de omgeving. En dat vlak naast een prachtig gerestaureerde monumentale boerderij".

Belangstellenden voor de woningen kunnen contact opnemen met Koppers architecten, Dorpsstraat 71, 4271 AB Dussen, telefoon 0416 39 13 60