Gemeente Hengelo

Woningbrand Handelstraat te Hengelo

Hengelo, 11 maart 2004

brand in woonkamer leidt tot explosie

Vanmorgen, donderdag 11 maart, rond kwart over tien werd brandweer Hengelo gealarmeerd voor een brand in een woning aan de Handelstraat 7-1 te Hengelo. Tijdens het aanrijden kreeg de brandweer te horen dat het om een explosie zou gaan. Bij aankomst was de brand al uitslaand en werd gelijk het sein middelbrand gegeven, waarop nog een tankautospuit van de brandweer is ingezet. De brand woedde in de woonkamer op de bovenste verdieping van een 2 etage woonflat. De bewoner van de betreffende flat heeft bij thuiskomst de brand zelf ontdekt. Van buitenaf zag hij achter de ramen van zijn woonkamer rook. Op het moment dat hij het trappenhuis wou betreden, hoorde hij een explosie. Hierop heeft hij de buren gewaarschuwd en hebben ze allen hun woningen verlaten.

Vermoedelijk brandde het al een tijd in de woonkamer, waardoor de brand zich goed heeft kunnen ontwikkelen. Op het moment dat de woonkamerdeur het begaf, heeft er een explosie plaatsgevonden. De intense hitte en de op dat moment toetredende extra zuurstof, kunnen hebben geleid tot deze explosie (een zogenaamde backdraft). Nader onderzoek moet de werkelijke toedracht uitwijzen.

De woning is totaal vernield. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Voor de bewoners wordt vervangende woonruimte geregeld. In de naast liggende woning zijn door de brandweer 7 poezen bevrijd en tijdelijk ondergebracht in de ter plaatse zijnd dierenambulance. De poezen zijn inmiddels weer terug in hun eigen woning. Twee andere woningen liepen lichte rook- en waterschade op.

Adres:

Handelstraat 7

-1 te Hengelo

Tijdstip

Donderdag 11 maart 2004 om 10.17 uur

Incident meester:

Om 10.46 uur is het sein incident meester gegeven

Oorzaak:

Vooralsnog onbekend.

Aantal en soort voertuigen ingezet:


2 tankautospuiten, 1 redvoertuig (hoogwerker), Officier van Dienst voertuig

Ingezet personeel:
15 personen

Geschatte schade:
ongeveer 50.000 euro

Aantal slachtoffers:

Geen

---