PERSBERICHT - 2004-03-11

Veertien kunstenaars uit binnen- en buitenland doen 'Art Below Sealevel'

Molens van Kinderdijk decor internationale kunstmanifestatie

Het molengebied van Kinderdijk, opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco, wordt in juli en augustus het natuurlijke décor' van een grootschalige, unieke kunstmanifestatie van internationale allure. Met als thema Art Below Sealevel zullen veertien kunstenaars uit Nederland en het buitenland met materialen uit de polder kunstwerken maken, geïnspireerd op de strijd tussen mens en water.

Het project. Art Below Sealevel is een unieke en vernieuwende manifestatie. Nooit eerder werd op een locatie met nationale en internationale uitstraling een dergelijke grootschalige kunstmanifestatie georganiseerd. In het molengebied van Kinderdijk, opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van de Unesco, worden met natuurlijke materialen (de materialen uit de polder) kunstwerken gemaakt die geïnspireerd zijn op de strijd tussen mens en water.

Het gebied.
De manifestatie richt extra aandacht op het molengebied te Kinderdijk. Een uniek landschap waar samengaan van natuur en cultuur, ervoor zorgt dat de waterhuishouding van de polder geregeld wordt. Het gebied verkeert nog steeds in zijn oorspronkelijk staat hoewel moderne gemalen de taak van de molens deels hebben overgenomen.

Organisatie.
De stichting Art Below Sea Level organiseert deze internationale manifestatie. Zij is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de Rotaryclub Alblasserwaard en de Lionsclub Alblasserwaard Souburgh. De hoofdsponsor is Rabobank Alblasserwaard-Lekstreek. Alle activiteiten worden in samenwerking met de Stichting Werelderfgoed, het Hoogheemraadschap Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, de Provincie Zuid-Holland en de meest betrokken Alblasserwaardse gemeenten vastgesteld.

Kunstenaars.
Er is een selectie gemaakt van 14 kunstenaars uit Nederland en het buitenland, waaronder Israël, Estland, Chili en Japan. De internationale vereniging van Kunstenaars, Artist in Nature International Network, gaat een rol spelen in de organisatie en de promotie van het project.

Programma.
Het evenement start eind juli 2004 met een werkperiode voor de kunstenaars. Na het afronden van de opdracht (in de eerste week van augustus 2004) blijft de tentoonstelling vrij toegankelijk voor publiek. Naast een ontmoetingsplaats voor kunstenaars (met elkaar en met het publiek) zal er een ruimte gereserveerd worden voor dialezingen over natuur en cultuur. Reisorganisatie de Jong Intra Vakanties zal in samenwerking met touringcarbedrijf de Jong Tours dagtochten naar dit evenement organiseren. De vanaf-prijs zal 22,50 per persoon bedragen en is inclusief vervoer vanuit diverse plaatsen in Nederland naar het molengebied te Kinderdijk. Tevens is bij de prijs een bezoek aan een typische locatie in de Alblasserwaard inbegrepen, bijvoorbeeld een bezoek aan museum de Koperen Knop of een rondrit door Dordrecht. Exacte invulling van de dagtochten volgt.