REUMAFONDS

Door reuma is niets meer vanzelfsprekend

Amsterdam, 11 maart 2004

Collecte Reumafonds
Door reuma is niets meer vanzelfsprekend
Even een sms-je sturen, een blokje om met de hond, een maaltijd bereiden, je optutten voor een avondje uit. Normaalste zaak van de wereld, zou je zeggen. Maar niet voor mensen met reuma. Dagelijkse bezigheden zijn voor hen vaak niet vanzelfsprekend door de beperkingen die reuma met zich meebrengt. Hier gaat de campagne van het Reumafonds dit jaar dan ook over.

Ruim anderhalf miljoen Nederlanders hebben reuma. Dat is één op de tien inwoners! Met andere woorden: iedereen krijgt er vroeg of laat in zijn omgeving mee te maken. Toch weten maar weinig mensen wat de ziekte precies inhoudt.

De handen van Katja Brinkman zijn door reuma erg aangetast. Voor haar is lekker kokkerellen en ffsms& dan ook moeilijk. Het snijden en schillen van groente gaat niet meer bij mij. Ik ben al gauw tien minuten bezig met het schillen van een aardappel. De knopjes van mijn GSM bedien ik met mijn knokkels en het schudden van handen doet vaak veel pijn, vertelt Katja.

Om Katja en alle andere reumapatiënten te helpen, gaan van 14 tot en met 20 maart weer ruim 55.000 vrijwilligers collecteren voor het Reumafonds. De collecte vormt een belangrijke bron van inkomsten voor het fonds. Het Reumafonds is de motor van de reumabestrijding. Allereerst door ervoor te zorgen dat het ingezamelde geld goed wordt besteed. Het allerbelangrijkste bij de bestrijding van reuma is het wetenschappelijk reumaonderzoek. Zonder onderzoek komt er nooit een oplossing voor reuma. Daarnaast is voorlichting van groot belang en de verbetering van de kwaliteit van leven van reumapatiënten.