AutoRai

11-3-2004

Europese klanten geselecteerd voor de 550-PK Ford GT

Amerikaanse tests voor de officiële certificatie van de motor van de Ford GT hebben aangetoond dat de supercharged 5,4-liter DOHC V8 een gemiddeld vermogen van 550 pk (404 kW) en een koppel van 678 Nm levert, 50 pk (37 kW) meer dan de eerdere schattingen.

De V8-motor van de Ford GT komt hiermee op meer dan 100 pk (74 kW) per liter en dat bevestigt nog eens het enorme prestatiepotentieel.

Het vooraanstaande Amerikaanse autotijdschrift Car & Driver heeft ongelofelijke prestaties voor de Ford GT geregistreerd: een acceleratie van 0-95 km/uur in 3,3 seconde en een kwartmijl met staande start in 11,6 seconde en met een topsnelheid van 205 km/uur. In hetzelfde nummer van Car & Driver bleek de Ferrari Challenge Stradale vier seconden nodig te hebben om 95 km/uur te bereiken en 0,8 seconde en 21 km/uur langzamer te zijn op de kwartmijl.

Europese klanten geselecteerd
Tegelijk met dit bewijs van de voorbeeldige kwalificaties van de Ford GT-superauto, heeft Ford de bevoorrechte klanten geïnformeerd die met succes de eerste stap hebben gezet op weg naar de aanschaf van een van de 101 Ford GT's die via de officiële Ford-kanalen naar Europa worden gehaald. Het aantal Ford GT's dat in Europa te koop wordt aangeboden, is vanwege de overweldigende belangstelling verhoogd van de oorspronkelijke tachtig naar 101.

Het aantal is gekozen op grond van historische en nostalgische overwegingen, aangezien het overeenkomt met de 101 originelen die in Europa zijn geproduceerd van het model dat zoveel succes heeft gekend in Le Mans. Met de verhoging wil Ford tevens inspelen op de opwinding die is ontstaan door de nieuwe productieversie van de Ford GT, een van de hoogtepunten van de viering van de honderdste verjaardag van de Ford Motor Company in 2003.

Europese prijs wordt binnenkort bekendgemaakt
Het feit dat de prijs en distributieplannen voor Europa nog niet bekend zijn, heeft potentiële klanten er niet van weerhouden om hun belangstelling te laten blijken. Voor de Verenigde Staten is $139.995,- (exclusief belasting) vastgesteld als richtprijs, maar in Europa zal er een meerprijs zijn in verband met transport- en homologatiekosten. Volgens de planning zal de productie in de VS deze zomer van start gaan. Europese klanten is gemeld dat de auto's waarschijnlijk vanaf maart 2005 zullen worden geleverd.

Met enige spijt moet worden vastgesteld dat niet alle Europese aanvragen van een Ford GT konden worden gehonoreerd. Ford heeft echter zijn best gedaan om zo eerlijk mogelijk te werk te gaan bij het toewijzen van de auto's aan geïnteresseerde kopers. President en COO van Ford Europa, Lewis Booth, en zijn directe medewerkers hebben de uiteindelijke keuzes persoonlijk goedgekeurd.

De namen van de klanten die de kans krijgen om een Ford GT te kopen, worden geheim gehouden, maar gezien de bekendheid van een aantal van hen, is het nog maar de vraag of dit nog lang zo zal blijven. Klanten van wie de aanvraag niet kon worden gehonoreerd, worden hiervan op de hoogte gesteld en ervan verzekerd dat hun belangstelling op prijs wordt gesteld.