Ingezonden persbericht


Persbericht / Press Release

----------
6e Grand Concours Laurent-Perrier
dé gastronomische uitdaging voor sommeliers & cuisiniers

Het Grand Concours Laurent-Perrier heeft de afgelopen 5 jaar telkens een goede afspiegeling gegeven van wat de Nederlandse gastronomie te bieden heeft aan kwaliteit en originaliteit. Het Grand Concours Laurent-Perrier is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende wijn-spijswedstrijd van ons land. Niet voor niets heeft Michelin de laatste jaren meer restaurants met een Bib Gourmand of ster beloond, prijst GaultMillau in haar eerste uitgave de Nederlandse gastronomie en lijkt LEKKER milder dan ooit. In 2003 telde de organisatie van het Grand Concours Laurent-Perrier een record van 61 inschrijvingen.

Na vijf edities kan worden aangetoond dat de kwaliteit van de Nederlandse gastronomie tot hoge pieken reikt en dat originaliteit en creativiteit in toenemende mate een rol spelen. Harmonie staat voorop, meer seizoensgerichte gerechten, gekenmerkt door een betere dosering van ingrediënten, op elkaar afgestemde smaken en verteerbaarheid. Wat betreft de wijnkeuze is de voorkeur duidelijk verlegd van louter prestigieuze wijnen naar pure, karaktervolle wijnen met een zekere spanning. Het voornaamste verschil is misschien wel dat de wijn-spijscombinaties van het Grand Concours tegenwoordig eerder gast- dan jurygericht zijn. Een gegeven waardoor ook de prijs voor het Beste Gastheer-/ -vrouwschap steeds meer gewicht krijgt.

Hoofdprijs:

Ø De Beste wijn-spijscombinatie

Overige prijzen:

Ø Beste combinatie met Champagne Laurent-Perrier

Ø Beste gastheer-/ -vrouwschap

Ø Meest spannende combinatie

Ø De Persprijs

Spelregels 2004

Ø Er geldt een vrije inschrijving voor restaurants:

de wedstrijd gaat om de allerbeste wijn-spijscombinatie.

Ø Deelnemende teams kunnen individueel inschrijven (max. 2 inzendingen per restaurant);

Ø Inschrijvingen dienen vóór maandag 19 april 2004 bij de organisatie binnen te zijn;

Ø Alle wijn-spijscombinaties worden geproefd tijdens verschillende voorronden. Deze vinden plaats bij het R.O.C. Amsterdam/ afdeling Hotelschool (10 mei) en het Koning Willem I College, Den Bosch (17 mei);

Ø 12 finalisten worden uitgenodigd voor de grote finale op zaterdag 12 juni, tijdens het Nederlands Wine & Food Festival in het NH Barbizon Palace in Amsterdam. ;

Ø Een Grand Jury en een afzonderlijke Persjury beoordelen de inzendingen van de finalisten;

Ø Prijsuitreiking: Aansluitend na de finale, zaterdagmiddag om +/- 17.00 uur.

De organisatie is in handen van The Wine & Food Association (o.a. uitgever van Proefschrift-Wine & Food Professional en De ProefKrant) en de Academie voor Gastronomie. Hoofdsponsor is J.J.C. Kwast Wijnkopers te Nieuw Vennep, importeur van Champagne Laurent-Perrier. Meer informatie en het inschrijfformulier kunt u vinden op www.thewinesite.nl (wedstrijden)

----------
11/03/2004 Noot redactie/ niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Secretariaat 6e Grand Concours Laurent-Perrier 2004

p/aThe Wine & Food Association - Carsten Klint

G:+31 (0)6-52.42.1130 / T:+31 (0)20-625.12.98 / E: info@thewinesite.nl / I: www.winesite.nl

bijlagen: 2


1) Logo Laurent-Perrier


2) Winnaars 5e Grand Concours Laurent-Perrier 2003

v.l.n.r.: Chef Chris Naylor, Sommelier Xavier Giessen (voorheen restaurant Vossius, thans restaurant Le Cirque in Scheveningen en restaurant De Kas in Amsterdam), Sommelier Allard Sieburgh, Willem-Pieter van Dreumel (restaurant De Zwethheul), Jaap Kwast (J.J.C. Kwast Wijnkopers) en Alexandra de Nanoncourt (mede-eigenaar en directielid Champagne Laurent-Perrier)