Ingezonden persbericht


Persbericht

11 maart 2004

Budgetteren is niet uit de gratie bij grote bedrijven ~ CFO wil het budgetteringsproces verbeteren en integreren, maar niet elimineren ~

Goed budgetteren en plannen is nog steeds bepalend voor het succes van Global 2000 bedrijven.

Dat is de conclusie van een onderzoek binnen 700 organisaties, uitgevoerd door Ventana Research met steun van Business Performance Management specialist Cartesis. Het vervangen van het jaarbudget door rolling forecasting, zoals verschillende analisten voorspeld hebben, is nog altijd eerder een visie dan realiteit. Bijna tweederde van de bedrijven (62%) maakt namelijk nog een jaarbudget en het merendeel (69%) herziet de budgetten en forecasts op maandelijkse basis en niet voortdurend: dit bewijst dat budgetteren nog steeds een integraal onderdeel is van het performance management proces.

In plaats van te kijken naar hoe ze rond kunnen komen van hun budget, richten CFO's zich meer op hoe ze het budgetterings- en planningsproces kunnen verbeteren ten aanzien van nauwkeurigheid, snelheid, meer transparantie en consistentie. De noodzaak om processen efficiënter te maken is het duidelijkst aanwezig in grote bedrijven. Van de organisaties met meer dan 2.500 medewerkers vindt 56% dat er te veel tijd besteed wordt aan budgetteren en plannen. Dit cijfer is zelfs 61% binnen de groep van bedrijven met meer dan 50.000 medewerkers.

Volgens Robert D. Kugel - CFA, VP & Research Director - Financial Performance Management bij Ventana Research, is één manier voor deze organisaties om meer efficiëntie te bereiken, het inzetten van een totaaloplossing. "Bedrijven die speciale software voor budgettering en planning gebruiken rapporteren nauwkeuriger en hun proces verloopt consistenter. Ze kunnen ook sneller de hand leggen op eventuele afwijkingsoorzaken van hun plan en veranderingen vlotter doorvoeren."

Kugal vervolgt: "Het zou een prioriteit moeten zijn voor Global 2000 bedrijven om hun tijd aan budgetteren en plannen slimmer te besteden. Dit onderzoek laat zien dat een grote groep mensen vindt dat ze teveel tijd aan het proces besteden en dat het grootste deel van die tijd besteed wordt aan het verzamelen en vergelijken van gegevens in plaats van aan analyse. Het onderzoek wijst uit dat 70% van de tijd van de financiële afdeling besteed wordt aan niet-strategische processen."

Deze resultaten geven aan dat de focus van financiële afdelingen naar meer strategische doelstellingen zou moeten verschuiven, maar hiervoor hebben CFO's wel de juiste middelen nodig.

"Het proces van budgettering en planning is nog steeds een intrinsiek onderdeel van het performance management proces binnen grote ondernemingen. Gespecialiseerde oplossingen bieden duidelijke voordelen om de waarde van dit proces voor de organisatie te verhogen. Als een applicatie eenmaal geïmplementeerd is, kunnen de resources die voorheen vastzaten in het beheren van het proces, ingezet worden voor strategische acties met meer toegevoegde waarde", aldus Hans Zuijdendorp, Managing Director van Cartesis.

"Organisaties zouden zich op de grote lijn moeten kunnen concentreren en niet op irrelevante details. Ons soort oplossingen biedt de mogelijkheid daartoe", vervolgt hij.

(448 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Cartesis
Cartesis biedt CFO's een unieke business performance management oplossing, die hen in staat stelt duidelijk het verhaal achter de cijfers te vertellen. Toonaangevende multinationals over de hele wereld vertrouwen op Cartesis softwaretoepassingen om een volledig beeld van hun prestaties te verkrijgen en deze gedetailleerde informatie voor zowel interne als externe belanghebbenden beschikbaar te maken. Het bedrijf heeft kantoren in Brussel, Frankfurt, Londen, Madrid, Norwalk, CT, Parijs, Tokyo en Utrecht. Cartesis producten bieden multinationals de analytische capaciteit en de flexibiliteit die ze nodig hebben om op de snelle veranderingen in hun markt in te kunnen spelen. Eén op de vijf bedrijven uit de Fortune Global 100 en meer dan 30% van de Financial Times European 100 gebruiken Cartesis oplossingen om de best mogelijke controle over hun financiële informatie en processen te houden.