NIRIA

Recycle man ingenieursbureau Tauw Ing. van het Jaar 2004

12 maart 2004, nr. 2131

'RECYCLE MAN' INGENIEURSBUREAU TAUW 'ING. VAN HET JAAR 2004'

Amsterdam Op 12 maart jl. is ing. Simon Bos, Product Manager Waterbodems en Ecotoxicologie bij Ingenieursbureau Tauw bv, gekozen tot Ing. van het Jaar 2004. De publieksprijs ging naar ing. Paul Visser, Manager Product Development bij pacemakerfabrikant Vitatron BV. De Ing. van het Jaar verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Ingenieursvereniging NIRIA. De titel is een belangrijke onderscheiding voor een hbo-ingenieur die bijzonder werk heeft verricht binnen de techniek en werd dit jaar voor de elfde maal weggegeven. De verkiezing vond plaats tijdens het Nationaal Ingenieurscongres op de Nationale Carrièrebeurs in de Amsterdam RAI.

Volgens Ingenieursbureau Tauw laat ing. Simon Bos geen kans onbenut om zijn kennis te ontwikkelen en te delen met de rest van de organisatie. Reden voor Tauw om hem in 2003 uit te roepen tot Productmanager van het Jaar. Simon Bos is voortdurend op zoek naar wegen om bruikbare stoffen terug te winnen uit de enorme hoeveelheden verontreinigde grond- en afvalstromen die in werken vrijkomen. Door het bereiken van een terugwinpercentage van soms wel 90% realiseert Simon Bos voor opdrachtgevers, veelal overheden, een enorme reductie van kosten. Simon Bos heeft ook toepassingen ontwikkeld voor de resterende vervuilde grond- en afvalstromen, bijvoorbeeld in de wegenbouw. Door middel van Koude Immobilisatie kan verontreinigde baggerspecie verwerkt worden in de fundering van wegen. De fundering blijkt hierdoor sterker, waardoor er ook minder asfalt nodig is voor het wegdek.

Het publiek verkoos de Manager Product Development van Vitatron BV, ing. Paul Visser als beste kandidaat. Vitatron is een ontwikkelaar van pacemaker therapieën. Visser vervulde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een digitaal platform voor pacemakers, hij heeft in nauwe samenwerking met research en klinische afdelingen een totaal ontwikkelprogramma voor dit platform opgezet en geleid. 'Pauls gedegen kennis van de ontwikkelmethodieken en technieken die gebruikt worden, gecombineerd met zijn zeer pragmatische, pro-actieve en mensgerichte leiderschapsstijl heeft het programma langs vele moeilijke wegen en tegenslagen, uiteindelijk gebracht tot voltooiing en marktintroductie van de eerste volledig digitale pacemaker in 2003', aldus Vitatron. Doordat het een totaal nieuw platform betreft met daarin componenten die nooit eerder in een pacemaker konden worden toegepast, zoals digitale signaalverwerking, is er gaandeweg ook menig nieuw ontwikkelproces tot stand gekomen. Een voorbeeld hiervan is het energiezuinig ontwerpen.

Andere genomineerden waren ing. Ad van der Aa (adjunct directeur Cauber-Huygens Raadgevende Ingenieurs BV) en ing. Johan van Middelaar (senior adviseur Arbo, Milieu en Veiligheid bij DHV Infrastructuur en Milieu Nederland).

De verkiezing Ing. van het Jaar 2004 wordt mede mogelijk gemaakt door: United Technical Solutions, Ingenieursservice, Nedap NV en Memory Productions/Nationaal Ingenieurscongres.

Over NIRIA
De Nederlandse Ingenieursvereniging NIRIA is dé beroepsvereniging voor hbo-ingenieurs met ruim 15.000 leden. De belangrijkste activiteiten zijn belangenbehartiging, kennisoverdracht en vertegenwoordiging van en voor de hbo-ingenieur. Dit vertaalt zich in het organiseren van lezingen, symposia, cursussen en andere activiteiten, de tweewekelijkse uitgave van het verenigingsblad NIRIA-Nieuws en het vakblad De Ingenieur. Zie voor meer informatie www.niria.nl.

Noot voor de redactie (