Universiteit van Amsterdam

Een beter begrip van de verstoringen die epilepsie veroorzaken


Promotie Neurobiologie


vrijdag 12 maart 12.00 uur

Epilepsie, een veelvoorkomende neurologische aandoening, wordt gekenmerkt door permanent verhoogde exciteerbaarheid in de hersenen. Exciteerbaarheid is het vermogen van neuronen om te reageren op prikkels en deze te verwerken. De verhoogde exciteerbaarheid is het gevolg van morfologische en functionele veranderingen op netwerk- en celniveau. Een beter begrip van de verstoringen in de hersenen die leiden tot epilepsie, zou uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Cellulaire exciteerbaarheid wordt hoofdzakelijk bepaald door de ionstromen door de celmembraan. Susan Ketelaars bestudeerde de belangrijkste van deze ionstromen: de spanningsafhankelijke natrium- en calciumstromen. Uit de literatuur is bekend dat de calciuminflux en calciumbuffering permanent veranderd (kunnen) zijn in epilepsie. Ketelaars toont aan dat bij epilepsie ook veranderingen optreden in de calciumextrusie (uitdrijving).

Mw. S.O.M. Ketelaars: Excitatory ionic currents and calcium extrusion in hippocampal neurons in epilepsy. Promotor is prof. dr. W.J. Wadman.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.