Universiteit van Amsterdam

KGB was geen staat in de staat


Promotie Oost-Europese studies


vrijdag 12 maart 14.00 uur

De Sovjet Unie kende twee belangrijke inlichtingendiensten: het Comité voor Staatsveiligheid, de KGB, en de militaire inlichtingendienst, de GROe. Ben de Jong deed onderzoek naar de memoires - over de periode 1953-1991 - van officieren van beide diensten. Hoewel de besproken memoires onvolledig zijn en niet altijd voor honderd procent betrouwbaar, kunnen er in combinatie met ander materiaal wel bepaalde conclusies uit getrokken worden. De KGB was tijdens zijn bestaan geen staat in de staat zoals wel eens beweerd is, maar een organisatie die werkte volgens bevelen en richtlijnen van de leiding van de Communistische Partij van de Sovjet Unie (CPSU) en de algemeen secretaris persoonlijk. De KGB en de GROe waren beide zelfstandig als inlichtingendiensten in het buitenland werkzaam, maar kenden ook bepaalde vormen van rivaliteit. De KGB was in 1953-1991 op allerlei manieren in Oost-Europa actief. Met sommige van de Oost-Europese zusterdiensten werd intensief informatie uitgewisseld en samengewerkt. Ook fungeerde de KGB als een van de kanalen waarlangs de partijleiding van de CPSU zich liet informeren over de actuele interne ontwikkelingen in politiek gevoelige landen als Polen en de DDR.

B.M. de Jong: Schild en zwaard van de Oktoberrevolutie: de memoires van Sovjet inlichtingenofficieren 1953-1991. Promotor is prof. dr. B. Naarden.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.