Ingezonden persbericht


Trefwoorden: Endometriose, pathogenese

Promotie mw.dr. A.Y. Demir

in de Faculteit der Geneeskunde.

Titel: "The pathogenesis of endometriosis: the endometrium-mesothelium dialogue".

Promotor: Prof.dr. J.L.H. Evers; co-promotores:dr. G.A.J. Dunselman; dr. A.F.P.M. de Goeij.

Vrijdag 12 maart 2004, 12.00 uur

Endometriose is de buitenbaarmoederlijke groei van endometriumcellen en leidt tot allerlei klachten. Het ontstaan is onduidelijk, maar waarschijnlijk komen de afgestoten endometriumcellen met menstruatiebloed via de eileiders terecht in de buikholte.

Het promotieonderzoek richtte zich op de dialoog tussen het menstruum en de mesotheelcellaag die het buikvlies bekleedt. De hypothese was dat afgestoten baarmoederweefsel het beschermende mesotheel beschadigt, waardoor endometriumcellen hechten aan het buikvlies en endometrioselesies ontstaan.

Het menstruum van vrijwilligsters werd verzameld met een vaginale cup. De cellulaire veranderingen in mesotheelcellen werden zichtbaar gemaakt met microscopie en bleken inderdaad veroorzaakt door factoren uit afgestoten baarmoederweefsel. Het is duidelijker geworden welke menstruumfactoren en mesotheeleiwitten betrokken zijn bij de endometrium-mesotheel dialoog.

{
{

Trefwoorden: Sarcoïdose

Promotie mw.drs. S. Rothkrantz-Kos

in de Faculteit der Geneeskunde.

Titel: "Biochemical parameters in monitoring severity of sarcoidosis".

Promotor: Prof.dr. M.P. van Dieijen-Visser; co-promotor: mw.dr. M. Drent.

Woensdag 03 maart 2004, 14.00 uur

Sarcoïdose is een aandoening waarbij de reactie van het afweersysteem gestoord is. Er kunnen ophopingen van afweercellen (zgn. granulomen) ontstaan. Naast de longen, kunnen allerlei organen betrokken zijn bij het ziekteproces. De waarde van bloedtesten bij het aanduiden van de ernst van de ziekte is onderzocht. Eén van de onderzochte stoffen (sIL2R) bleek hiervoor geschikter dan de tot nu toe meest gangbare test (ACE). Dit is van belang bij het vervolgen van deze patiënten. Verder is aangetoond dat oxidatieve stress (teveel zuurstofradicalen) een rol speelt bij sarcoïdose. Dit heeft een ander licht geworpen op behandelmogelijkheden van deze aandoening in de nabije toekomst.

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, e-mail: pers@voorlichting.unimaas.nl .