Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Retrospectief Jean Rouch (1917-2004)

Films in het Rijksmuseum voor Volkenkunde op 12 maart 2004

Ter nagedachtenis aan de beroemde Franse filmregisseur-antropoloog Jean Rouch vindt op vrijdag 12 maart een mini-filmfestival plaats in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast documentaires van Jean Rouch bestaat het programma uit inleidingen door Dirk Nijland en Steef Meyknecht, docenten van de vakgroep Visuele Etnografie van de Universiteit Leiden.

Jean Rouch overleed op 19 februari op 86-jarige leeftijd als gevolg van een verkeersongeluk. Hij was op dat moment in Niger, ter gelegenheid van een culturele manifestatie over de Nigerese film, waaraan hij meer dan vijftig jaar had bijgedragen met zijn films over Franstalig Afrika. Rouch bracht een groot deel van zijn leven door in Niger en Mali, waar hij een actieve rol speelde in de ontwikkeling van de Afrikaanse cinema. Hij heeft ongeveer 120 films gemaakt, waarvan meer dan 70 volkenkundige films over landen in West-Afrika. Daarbij produceerde Rouch in diverse genres: van het vastleggen van bijzondere rituelen tot improvisaties en films over Nigerese volksverhalen.

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde organiseert samen met het Afrika Studiecentrum en de Vakgroep Visuele Etnografie van de Universiteit Leiden een mini-filmfestival ter nagedachtenis aan deze grote cineast die doctor honoris causa was van de Universiteit Leiden.

Het programma

14.00 uur

Inleiding Dirk Nijland

Dirk Nijland, oud-staflid van Visuele Etnografie (Universiteit Leiden) vertelt iets over de persoon Jean Rouch en zijn werk.

14.15 uur

Bataille sur le grand fleuve (Niger 1951)

Het verslag van een grote nijlpaardenjacht op de rivier de Niger door de Sorko vissers in Niger. (Franstalig)

14.45

Moro Naba (Burkina Faso 1958)

Een documentaire over de begrafenisplechtigheden na het overlijden van de Moro Naba, de vorst van de Mossi in Ouagadougou, en de verkiezing en intronisatie van zijn opvolger in Burkina Faso. (Franstalig)

15.15 uur

Koffiepauze

15.40 uur

Inleiding Steef Meyknecht

Steef Meyknecht, Visuele Etnografie (Universiteit Leiden), vertelt over De bende van Rouch (Engelstalig), die hij o.a. met Dirk Nijland maakte.

15.50 uur

De bende van Rouch (1992)

Deze documentaire laat zien hoe antropoloog en filmmaker Jean Rouch en zijn vier vrienden-medewerkers uit Niger de film Madame l'Eau maakten.

Filmvertoningen Jean Rouch, 12 maart 2004

Rijksmuseum voor Volkenkunde

Steenstraat 1, postbus 212, 2300 AE Leiden

T 071 5168 800

info@rmv.nl

www.rmv.nl

openingstijden: di tm zo 10-17 uur, ma gesloten.

Entree: 6,50; 3,50; MK gratis.



Ingezonden persbericht