VMDB EN LITHIUM+WERKGROEP

Start Kenniscentrum Manisch-Depressiviteit op Symposium

MANISCH-DEPRESSIEVE PATIENTEN EN PSYCHIATERS GAAN ZORG VERBETEREN

Utrecht, 8 maart 2004. Manisch-depressieve patiënten en psychiaters starten samen een kenniscentrum. Het moet leiden tot kwalitatief betere zorg voor mensen met deze stoornis. Het startsein voor het kenniscentrum wordt gegeven tijdens een Symposium op 12 maart in Utrecht, georganiseerd door de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen samen met psychiaters en andere behandelaars.

In het kenniscentrum wordt alles wat bekend is over de ziekte samengebracht. Het centrum zal een actieve rol spelen bij het volgen van de nieuwste onderzoeken en bij het ontwikkelen en overdragen van kennis. Hiermee zal de deskundigheid worden versterkt en de kwaliteit van de zorg toenemen. Bij het kenniscentrum worden naast behandelaars en wetenschappers ook de patiënten nadrukkelijk betrokken.

Door de intensieve uitwisseling van kennis tussen patiënten en behandelaars kunnen we de behandeling en de verdere zorg verder verbeteren, aldus professor dr. Willem Nolen, een van de initiatiefnemers van het kenniscentrum. Nolen is gezaghebbend specialist op het gebied van depressies en de manisch-depressieve stoornissen en als hoogleraar psychiatrie werkzaam in het Academisch Ziekenhuis Groningen. Daarvoor was hij werkzaam in het UMC Utrecht en Altrecht GGz. Ook is hij betrokken bij diverse nationale en internationale organisaties en initiatieven op het terrein van de manisch-depressieve stoornis. Hij spreekt bovendien de wens uit dat het kenniscentrum kan bijdragen tot een eerdere herkenning van mensen met een manisch-depressieve stoornis: Nu duurt het vaak nog jaren nadat de ziekte zich voor het eerst heeft geopenbaard, dat de diagnose wordt gesteld. Als we de juiste diagnose eerder zouden kunnen stellen, is dat een enorme winst voor patiënt en maatschappij. Ook Marijke Bakhuijsen, voorzitter van de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB), benadrukt het belang van het eerder stellen van de diagnose: De ziekte veroorzaakt niet alleen veel leed bij patiënten, maar ook bij hun omgeving. Tevens leidt de ziekte dikwijls tot aanzienlijk ziekteverzuim. Dit gezamenlijk initiatief noemt zij dan ook een uniek gebeuren binnen de geestelijke gezondheidszorg.

De VMDB heeft in het nieuwe kenniscentrum een belangrijke functie. De VMDB, de vereniging van en door patiënten en betrokkenen, heeft veel kennis in huis over de achtergrond van de patiënt en bijvoorbeeld over zijn of haar ziekte-inzicht. Dit ziekte-inzicht is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het stimuleren en verbeteren ervan kan uitstekend plaatsvinden in een samenspel van VMDB en behandelaars.
De VMDB behartigt sinds 1987 de belangen van manisch-depressieve mensen en betrokkenen in de naaste omgeving. De vereniging organiseert, in samenwerking met behandelaars, tientallen landelijke en regionale bijeenkomsten per jaar, verstrekt uitvoerige informatie en heeft een dagelijkse lotgenotenlijn, die te bereiken is met
0900-5123456.

Er zijn in Nederland ongeveer 250.000 mensen die lijden aan de manisch-depressieve stoornis, die in navolging van het buitenland inmiddels steeds vaker bipolaire stoornis wordt genoemd. De ziekte wordt gekenmerkt door het optreden van depressies én manische episodes waarbij ontremming meestal op de voorgrond staat. Het begin is vaak helemaal niet mild, en gaat soms gepaard met heftige psychose of een ernstige depressie. Omdat de ziekte zich vaak in een atypische vorm openbaart is het tijdig stellen van de juiste diagnose uiterst moeilijk. Hierdoor gaan er vaak jaren van ongeremd gedrag, depressies en chaotisch leven aan behandeling vooraf en dat veroorzaakt veel leed bij patiënt en omgeving. Relaties thuis en op het werk staan door de heftig wisselende stemmingen onder toenemende, zware druk. Ook leidt het in veel gevallen tot langdurig ziekteverzuim, (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid en opnames in een psychiatrisch ziekenhuis. Terwijl behandeling met lithium al meer dan 50 jaar bekend is, is de manisch-depressieve stoornis de laatste jaren steeds beter te behandelen. Enerzijds dankzij nieuwe beschikbaar gekomen medicijnen en anderzijds doordat in aanvulling op medicijnen ook psychotherapie werkzaam is gebleken. Patiënten kunnen daardoor een stabieler leven leiden en de draad van het leven weer voor langere tijd oppakken. Ook wordt het ziekte-inzicht van de patiënt zelf steeds meer beschouwd als een belangrijke betermaker.

Het symposium: Bipolaire stoornis, Patiënt en behandelaar: wat kan beter met elkaar? vindt plaats op 12 maart in de Jaarbeurs in Utrecht. Het is een initiatief van patiënten en behandelaars. Namens de patiënten nam de VMDB het initiatief voor het symposium. Van de kant van de behandelaars zijn de initiatiefnemers Altrecht GGz in Utrecht, het UMC Utrecht en de LithiumPlus WerkGroep, genoemd naar lithium, het bekendste medicijn tegen deze stoornis. Dagvoorzitter van het symposium is Wouke van Scherrenburg.

Einde bericht.

Voor nadere informatie:
Mevrouw Marijke Bakhuijsen, voorzitter VMDB: T:(030) 280 30 30 of (023) 532 22 82 E: mbakhuys@dds.nl
De heer Marthy Leermans, bestuurslid VMDB: T:(030) 280 30 30 of (073) 614 44 90 E: marthyleermans@home.nl