Gemeente Voorburg-Leidschendam


Welstandsnota ter inzage in Leidschendam-Voorburg

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 5 maart 2004
---

Inspraak start 12 maart

Op 1 januari 2003 is de Woningwet gewijzigd. Het gevolg is dat gemeenten verplicht zijn uiterlijk 30 juni 2004 een welstandsnota vast te stellen, met zo concreet mogelijke welstands- of toetsingscriteria. De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan de ontwikkeling van deze nota. Nu het college afgelopen dinsdag met de nota heeft ingestemd, ligt hij de komende vier weken ter inzage zodat iedereen de kans krijgt te reageren.

Wat is nu precies welstand en wanneer heb ik hiermee te maken? Bijna iedere inwoner die bouw- of verbouwplannen heeft, heeft zich dit weleens afgevraagd. Bijvoorbeeld omdat men een dakkapel wil plaatsen of serre aanbouwen. Slaat men het woordenboek erop na dan wordt het begrip welstand als volgt omschreven: 'een fraai voorkomen, een mooi uiterlijk'. En als het om schoonheid of uiterlijk gaat, hebben de meeste mensen er wel een mening over. Want zoveel mensen, zoveel verschillende meningen.

Welstand verhoogt de waarde
Over het algemeen is het oordeel over de welstand niet al te lovend. Veelal vindt men het willekeurig, bemoeizuchtig en betuttelend, zegt wethouder Houtzager. Hij heeft de ontwikkeling van het welstandsbeleid onder zijn beheer. Houtzager vervolgt, ondanks die kritische houding ten opzichte van de welstand, is men het wel eens over het maatschappelijk belang van een bebouwde omgeving die voldoet aan redelijke eisen van welstand. Een aantrekkelijke, goed verzorgde omgeving heeft een gunstige invloed op de waarde van een pand en versterkt het woon- en vestigingsklimaat. Daarom is welstand zo belangrijk.

Meer duidelijkheid
Met de welstandsnota wil de gemeente Leidschendam-Voorburg dat de aanvrager van een bouwvergunning vooraf duidelijkheid heeft over de criteria die de welstandscommissie hanteert bij de beoordeling. Volgens Houtzager toetst de welstand op dit moment aan de algemene criteria. Zo wordt gekeken of een gebouw of aanbouw past in zijn omgeving, of het consequent is uitgewerkt. Ook kijkt de welstandscommissie naar materiaalkeuzes en kleuren. Zwaarwegend is de relatie die het bouwwerk aangaat met zijn omgeving of de historie van de plek. Dit kan voor diverse wijken in Leidschendam-Voorburg dus verschillend zijn. Dat maakt welstand tot een ingewikkelde taak, want wat laat je waar toe, en hoe is dat vooraf duidelijk te maken? De welstandsnota moet hier antwoord op geven, aldus wethouder Houtzager.

Meer inzicht voor inwoners
Volgens Houtzager is het absoluut niet de bedoeling dat het welstandsbeleid strenger wordt. "We gaan als gemeente de lat niet hoger leggen, maar proberen door deze nota de welstandstoetsing wel meer inzichtelijk voor de inwoners te maken. Als gemeente hopen we wel dat er een stimulerende werking uitgaat van de welstandsnota. Met welstand wordt een ondergrens bewaakt. Er wordt voorkomen dat er werkelijk slechte plannen worden gerealiseerd. Het is belangrijk dat er niet alleen iemand bij betrokken wordt met verstand van bouwkunde, maar ook iemand die verstand heeft van vormgeving."

Minder regels
Naast meer duidelijkheid en inzicht streeft de gemeente Leidschendam-Voorburg ook naar kortere en transparantere behandelingstermijnen. In de Woningwet 2003 is voor gemeenten en inwoners meer vrijheid ontstaan. Dit komt doordat de categorie (kleine) bouwwerken waarvoor geen bouwvergunning meer vereist is, is verruimd. Minder regels betekent meer mogelijkheden en een snellere afhandeling, aldus wethouder Houtzager. Door deze wijziging van de wet hoeft de gemeente en haar inwoners zich in veel gevallen niet meer bezig te houden met kleine, maar relatief arbeidsintensieve bouwaanvragen en kunnen ze zich richten op de complexere bouwaanvragen. Alleen deze worden nog getoetst aan de welstandscriteria zoals opgesteld in de welstandsnota.

Ter inzage
Om iedere inwoner en belanghebbende van de gemeente in de gelegenheid te stellen om hun mening te geven over het welstandsbeleid, ligt de welstandsnota van 12 maart tot en met 9 april 2004 ter inzage in het Servicecentrum Leidschendam en Voorburg. De Servicecentra zijn iedere werkdag geopend van 8.00 tot 15.00 uur en op woensdag- en donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur in respectievelijk Voorburg en Leidschendam. Ook kan men de nota bekijken en een mening geven via deze website. Daarnaast kan men op deze site reageren op een aantal stellingendie betrekking hebben op het onderwerp welstand. Aan het eind van deze vier weken stelt het college naar aanleiding van de binnengekomen reacties een eindverslag op waarbij wordt aangegeven op welke punten al dan niet tot aanpassing van de plannen zou kunnen worden overgegaan. Daarna wordt de nota voor-gelegd aan de gemeenteraad.