Cito

Theo Eggen promoveert op computergestuurde adaptieve toetsen Adaptief toetsen goed voor kandidaten en financieel aantrekkelijk

Arnhem, 8 maart 2004

Een computergestuurde adaptieve toets (CAT) is de goedkoopste manier om een toets af te nemen en het minst belastend voor de kandidaten. Dat is één van de stellingen in het proefschrift van ir. Theo Eggen. Vrijdag 12 maart 2004 verdedigt hij zijn dissertatie, `Contributions to the theory and practice of computerized adaptive testing', aan de Universiteit Twente.

Bij computergestuurd adaptief toetsen wordt de moeilijkheid van de toets tijdens het toetsen constant aangepast aan het niveau van de kandidaat. De vraag naar individueel, op maat gesneden en flexibel onderwijs neemt toe en dus ook naar daarop toegesneden toetsen. CATs spelen goed in op die vraag. CATs maken optimaal gebruik van de moderne testtheorie en de moderne computertechnologie. Met zijn onderzoek levert Eggen een bijdrage aan zowel de theorie als aan de toepassing van computergestuurd adaptief toetsen. Eggen verwacht de komende jaren een flinke groei in de ontwikkeling van CATs. `De behoefte aan meer individueel en flexibel toetsen is enorm. De CAT is de ultieme vorm van flexibel toetsen waarbij op theoretisch verantwoorde wijze ook de inhoud van verschillende examens en toetsen flexibel kan worden'.

CAT
Een toets heeft als doel om de vaardigheid van een persoon op een bepaald terrein zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. De basis van een CAT is een verzameling opgaven van verschillende moeilijkheidsgraad: een zogenaamde itembank. Iedere persoon krijgt bij een CAT een individueel op maat gesneden optimale toets: de computer selecteert tijdens het toetsen die opgaven uit de itembank die het best passen bij zijn of haar vaardigheid. Vergeleken met traditionele toetsen wordt er met een CAT veel efficiënter getoetst. Met een dergelijke manier van toetsen volstaat gemiddeld genomen iets meer dan de helft van de opgaven van een normale toets voor een even nauwkeurige vaststelling van de vaardigheid van een persoon. Dit is van belang voor de kandidaat die veel sneller klaar is met toetsen maar ook voor de toetsconstructie en docenten kan het besparingen opleveren in tijd en geld.

Algoritmen
Een algoritme schrijft voor hoe de start, de wijze van itemselectie, de bepaling van de vaardigheid en de beëindiging van een toets in een CAT plaatsvinden. Volgens Eggen zijn optimale algoritmen afhankelijk van het doel of de context van een toets. Soms is het doel van een toets niet alleen het vaststellen van de vaardigheid van een kandidaat, maar wordt de toets gebruikt voor bijvoorbeeld de beslissing om iemand te laten slagen of zakken. Theo Eggen ontwikkelde algoritmen waardoor CATs die bedoeld zijn om vast te stellen of iemand moet slagen of zakken beter blijken te werken. Verder maakt Eggens onderzoek het mogelijk om, zonder groot verlies aan nauwkeurigheid, CATs van tevoren gemakkelijker of moeilijker te maken voor kandidaten. Voor speciale doelgroepen, zoals bijvoorbeeld jonge kinderen, is deze toepassing van groot belang.

Promovendus
Theo Eggen is op geboren op 4 april 1953 te Babberich. In 1977 rondde hij zijn studie Toegepaste Wiskunde, specialisatie statistiek, af aan de Universiteit Twente. Sinds 1986 is Eggen als methodoloog werkzaam bij de Citogroep te Arnhem. Zijn specialisaties zijn item response theorie en adaptief toetsen. Meerdere wetenschappelijke publicaties op het gebied van toetsing staan op zijn naam. Promotor van Theo Eggen is prof. dr. N. Verhelst.