Ingezonden persbericht


Presentatie aanpak verbetering positie allochtonen in de zorg

PERSBERICHT

Aanstaande vrijdag 12 maart 2004 zal in het Provinciehuis te Zwolle de presentatie plaatsvinden van het eindresultaat van het project:

"I-kwadraat Zorg en Onderwijs"

Ter gelegenheid van de overhandiging en de presentatie van het rapport "Project I-kwadraat Zorg en Onderwijs" vindt er een conferentie plaats met een aantal inleidingen en een power point presentatie, die de specifieke werkwijze van deze pilot nader toelicht. Een quiz zal ingaan op vragen als: Wat is de actuele situatie in de zorg? Wat zijn de voordelen van een ketenbenadering? Welke problemen blijven er dan nog over?

Actuele situatie
Tot op heden blijkt het moeilijk om allochtonen te werven en op te leiden voor de arbeidsmarkt in de zorgsector. Het aantal allochtone werknemers in de zorg en het aantal allochtone cursisten bij zorgopleidingen vormen op dit moment geen afspiegeling van de samenleving. Stichting Zorg voor Werk, het Steunpunt Minderheden Overijssel en het Deltion College, afdeling verzorging en verpleging hebben de handen ineen geslagen om te komen tot een structurele aanpak van deze problematiek in de regio. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door de financiering en inzet van de provincie Overijssel.

Nieuw
Nieuw aan het project is de integrale aanpak. Deze aanpak wordt wel de "ketenbenadering" genoemd, met als achterliggende gedachte dat een keten zo sterk is als zijn zwakste schakel. Hapert er iets op enig moment tijdens het traject dan zal de kans op uitval van de (toekomstige) allochtone deelnemer/werknemer groot zijn. Ook wordt de specifieke benadering weerspiegelt in de naam van het project I-kwadraat. Het gaat namelijk over twee I's, die elkaar versterken: Instroom en Interculturalisatie. Met uitsluitend de aandacht op instroom loopt men de kans te dweilen met de kraan open. Iedereen kent het 'Draaideur'-effect. Door naast instroom aandacht te besteden aan verandering binnen de organisatie door middel van interculturalisatie, wordt voortijdige uitstroom uit de werkplek voorkomen. De aanpak I-kwadraat levert daarmee een effectieve en structurele bijdrage aan het verhogen van het aantal allochtone werknemers in de zorg.

Overdraagbaarheid
Het eindresultaat is voor andere scholen en zorginstellingen direct toepasbaar in hun dagelijkse praktijk. Het biedt praktische handvatten op het gebied van imago en beeldvorming, PR, werving, scholing, arbeidstoeleiding en interculturalisatie.

Voor informatie over het project I-Kwadraat en over de conferentie kunt u contact opnemen met: Steunpunt Minderheden Overijssel 0546 542020 de heer Hafid Boumlal Stichting Zorg voor Werk 038 4551953 de heer Hans Kerk Deltion College: 038 8503535 mevrouw Karin Hol en de heer Paul Ketelaar

Programma: presentatie plan van aanpak I-Kwadraat in de Zorg en Onderwijs (I-2 ZO) 12 maart 2004

Provinciehuis
Luttenbergstraat 2
Zwolle

13.00 - 13.30 Ontvangst met koffie en thee
13.30 - 13.35 Opening door dhr. Rocky Tuhuteru, dagvoorzitter 13.35 - 13.45 Gedeputeerde van de provincie Overijssel dhr. Jan Kristen 13.45 - 14.15 Quiz onder leiding van dhr. Hafid Boumlal van het SMO 14.15 - 14.45 Power point presentatie plan van aanpak I-2 ZO door dhr. Paul Ketelaar van het Deltion College 14.45 - 15.00 Pauze met korte optredens van leerlingen van het Deltion College 15.00 - 15.15 Vervolg Quiz door dhr. Hafid Boumlal van het SMO 15.15 - 15.20 Samenvatting conclusies plan van aanpak I-2 ZO door dhr. Rocky Tuhuteru 15.20 - 15.25 Overhandiging eerste exemplaar plan van aanpak I-2 ZO aan gedeputeerde dhr. Gert Ranter 15.25 - 16.15 Paneldiscussie
16.15 - 17.00 Borrel

---- --