Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Nieuwbouwproblematiek Sint Jozefschool eindelijk naar oplossing

Op vrijdag 27 februari diende een kort geding voor de rechtbank, aangespannen door de ASKO, het bestuur van de St. Jozefschool in Buitenveldert, tegen het stadsdeel ZuiderAmstel. Inzet van het kort geding was een oplossing te bewerkstelligen voor het financieringsprobleem met betrekking tot de nieuwbouw van de school. In juni 2003, terwijl de verhuisdozen reeds waren ingepakt, werd duidelijk dat de bijdrage in de kosten van de nieuwbouw vanuit de centrale stad niet zou plaatsvinden.
Sindsdien is er voortdurend overleg gevoerd tussen de ASKO en het dagelijks bestuur van ZuiderAmstel. In het kort geding kwamen partijen overeen, om nogmaals overleg te voeren en de rechter uiterlijk vrijdag 5 maart op de hoogte te brengen van de uitkomst hiervan. Op 3 en 4 maart hebben partijen intensief en constructief overleg gevoerd over een oplossing van dit slepende probleem.

Tussen de ASKO en stadsdeelwethouder Adema is overeenstemming bereikt over een voorstel tot een minnelijke regeling. Deze minnelijke regeling wordt in de vergadering van de Raadscommissie van donderdag 11 maart ingebracht. Als de Raadscommissie geen bezwaren heeft, dan wordt de overeenkomst op 12 maart getekend.

In deze regeling wordt als uitgangspunt aangegeven, dat door het stadsdeel definitief ingestemd wordt met algehele vervangende nieuwbouw op korte termijn.
Bovendien zal het stadsdeel zich tot het uiterste inspannen om voor de aanvang van het nieuwe schooljaar te zorgen voor tijdelijke huisvesting in noodlokalen voor de St. Jozefschool op een locatie in Doornburg Noord, zodat de sloop en de nieuwbouw vervolgens kan plaatsvinden.

Verder zullen het stadsdeel en de ASKO onderzoeken of de kosten van het nieuwbouwplan in hun totaliteit (zowel de door het stadsdeel geraamde kosten voor sloop en tijdelijke huisvesting van de St. Jozefschool als de nieuwbouwkosten) kunnen worden teruggebracht met een bedrag van ca. EUR 340.000,-.
Genoemd onderzoek wordt voor 1 juni afgerond, waarna door het dagelijks bestuur van het stadsdeel een kredietvoorstel aan de stadsdeelraad zal worden gedaan voor de gehele financiering van de sloop, de tijdelijke huisvesting en de nieuwbouw.