Nederlandse Vereniging van journalisten

Studierapport Pensioenvernieuwing op komst
12 maart 2004, Brief aan dagbladleden NVJ

Geachte Collegae,

De Studiecommissie Pensioenvernieuwing Dagbladjournalisten zal op korte termijn haar bevindingen rapporteren. Sinds begin 2003 is de commissie die bestaat uit vertegenwoordigers van NDP en NVJ bezig geweest om de huidige minimumpensioen CAO die eind 2004 afloopt te evalueren en te kijken op welke punten deze wijzigingen behoeft. De NVJ wordt hierbij vertegenwoordigd door Esther Lammers, John van Miltenburg, Gijs Herderscheê en Bianca Rootsaert.

De studie wordt behalve door de wensen van beide kanten gestuurd door de slechte financiële positie van een aantal pensioenfondsen in onze sector, alsmede door verscherpte wet- en regelgeving. Het belangrijkste punt van studie is het pensioen-systeem; blijven we vasthouden aan een eindloonregeling of moeten we toewerken naar een middelloonregeling.

We kunnen de ogen niet sluiten voor de noden binnen de pensioenfondsen en trends elders in Nederland maar moeten tegelijkertijd tot een minimumpensioen CAO komen die zich kan aanpassen aan mogelijke positieve veranderingen in de financiële positie van de fondsen. Met andere woorden; we moeten zowel realistisch als ambitieus zijn.

In de studie hebben we tot dusver gekeken naar verschil van opvatting (alsmede overeenkomsten) tussen de werkgevers en werknemers met betrekking tot de verschillende bestanddelen van een pensioenregeling; de hoogte van de franchise, de hoogte van de premie, het probleem van de indexatie, het verschil in belangen tussen werkenden en gepensioneerden, het nabestaandenpensioen, de pensioengrondslag, enz.

Het studierapport zullen we aan al onze leden in de dagbladsector toesturen. Met vertegenwoordigers van alle dagbladbedrijven zullen we op basis van het studierapport een pakket van eisen samenstellen ten behoeve van de onderhandelingen voor de minimumpensioen CAO die deze zomer zullen starten.

Eind april ontvangt u het rapport van ons. Het leek ons goed om u hiervan alvast op de hoogte te brengen.

Met vriendelijke groet,
Namens de Studiecommissie Pensioenvernieuwing NVJ,

Bianca Rootsaert
Secretaris Dagblad NVJ