NEDERLANDSE BACHVERENIGING

Honderden leerlingen 'Oog in oog met de Matthäus Passion'

Educatief project Nederlandse Bachvereniging slaat in heel Nederland aan

De Nederlandse Bachvereniging is erin geslaagd om scholen in heel Nederland aan het werk te zetten met de Matthäus Passion van Bach. Honderden leerlingen en hun docenten doen mee aan het educatief project 'Oog in oog met de Matthäus Passion'. Met gastlessen, repetitiebezoek, een interactieve cd-rom en website bereiden leerlingen binnen het voortgezet onderwijs zich voor op de finale van het project: een bezoek aan een van de uitvoeringen van de Matthäus Passion. Zo is wat in 2003 startte als kleinschalig project van De Nederlandse Bachvereniging rond haar jaarlijkse uitvoeringen binnen een jaar uitgegroeid tot een landelijk project van verschillende orkesten en koren. Het project eindigt in de periode voor Pasen met uitvoeringen door tientallen muzikanten en zangers op podia in heel Nederland.

Voor de scholen begon in februari de voorbereiding op het concertbezoek ergens in Nederland - van Aardenburg tot Den Bosch en van Haarlem tot Zwolle - met de start van het project binnen onder andere de schoolvakken Muziek en Culturele en kunstzinnige vorming (CKV). De cd-rom laat leerlingen met behulp van animaties en interactieve opdrachten een ontdekkingstocht maken 'door' de gehele Matthäus Passion. De gastlessen worden gegeven door musici van de Nederlandse Bachvereniging en de andere uitvoerende instellingen. Voor aanvullende informatie kunnen leerlingen en docenten terecht op de website van het project: http://matthauspassion.kennisnet.nl Deze website biedt de bezoeker bovendien de mogelijkheid hun kennis over Bach en zijn werk te testen en zelf muziek te componeren.

Met 'Oog in oog met de Matthäus Passion' biedt de Nederlandse Bachvereniging andere uitvoerende orkesten en koren een blauwdruk voor een educatief project rond hun concerten. Onder andere het Gelders orkest, het Bachkoor Apeldoorn, de KCOV Excelsior, de Noordelijke Stichting Koorzang en Koorscholen en Toonkunstkoren uit diverse steden maken gebruik van deze mogelijkheid. Het is de bedoeling dat dit uiteindelijk resulteert in een jaarlijkse traditie waarin uitvoerenden samen met scholen uit hun regio invulling geven aan het project. Op die manier zullen elk jaar opnieuw honderden scholieren kennismaken met de Matthäus Passion.

EINDE PERSBERICHT

---


----