Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Schriftelijke vraag Wim van Velzen aan de Europese Commissie

Datum: 12 Maart 2004 Bron: EP/EC

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-0324/04 van W.G. van Velzen (PPE-DE) aan de Commissie

Betreft: Nieuwe Belgische heffing aan Nederlandse en Duitse stroomdistributeurs voor het gebruik van het Belgische hoogspanningsnet bij de invoer van stroom uit Frankrijk

In een artikel in het Financieele Dagblad d.d. 20 januari 2004 staat dat België Nederlandse en Duitse stroomdistributeurs een nieuwe heffing oplegt voor het gebruik van het Belgische hoogspanningsnet bij de invoer van stroom uit Frankrijk.


1. Is de Europese Commissie op de hoogte van dit bericht en klopt deze weergave van het artikel in het Financieele Dagblad?


2. Is de Commissie van mening dat België een nieuwe heffing mag opleggen voor het gebruik van het Belgische hoogspanningsnet door Nederland en Duitsland en zo ja, op grond van welk artikel?


3. Zo nee, wat is de Commissie dan voornemens hieraan te doen?

P-0324/04NL Antwoord van mevrouw de Palacio namens de Commissie (4 maart 2004)

De Belgische federale overheid blijkt inderdaad voornemens te zijn een specifieke heffing op te leggen voor de grensoverschrijdende handel in elektriciteit.

In dit stadium gaat het dus om niet meer dan een voornemen.

Indien de Belgische overheid dit voornemen ten uitvoer legt en de netwerkbeheerder verplicht zulke heffingen te innen, zal de Commissie zoals gebruikelijk toetsen of een dergelijke maatregel verenigbaar is met de interne markt, met het tussen transmissiesysteembeheerders toegepaste vergoedingsmechanisme dat een einde zal maken aan de heffingen op individuele transacties in de Unie, en - vanaf 1 juli 2004 - met Verordening (EG) nr. 1228/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2003 betreffende de voorwaarden voor toegang tot het net voor grensoverschrijdende handel in elektriciteit 1.

Er zij overigens opgewezen dat specifieke nettarieven voor individuele transacties inzake aangegeven doorvoerstromen op grond van artikel 4, lid 5, van de reeds genoemde verordening verboden zijn.

De Commissie blijft waakzaam en zal alles in het werk stellen om te vermijden dat er nationale mechanismen in werking treden die de intracommunautaire handel ongunstig beïnvloeden.