Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Weinig beweging in CAO-overleg

12 maart 2004 Er zit nog weinig beweging in het overleg om te komen tot een nieuwe Bouw-CAO. Dat is de conclusie na de zesde onderhandelingsronde die donderdagavond 11 maart werd afgesloten.

Ondanks de trage voortgang hebben de eerste onderhandelaars van zowel de werknemers- als de werkgeversdelegatie Kerstens en Bolwijn nogmaals beklemtoond te willen komen tot een nieuwe overeenkomst voordat de huidige op 31 maart a.s. afloopt. Daartoe is onder meer een extra onderhandelingsdag afgesproken. De CAO geldt voor 150.000 medewerkers in de bouw.

Voor werkgevers blijft het centrale uitgangspunt een verhoging van de productiviteit. Dit is noodzakelijk gezien de slechte economische positie van de bouwondernemingen en het vooruitzicht dat hierin niet op korte termijn verbetering zal optreden. Verder is een belangrijk punt een CAO die beter aansluit bij de werkelijke situatie in de ondernemingen en die meer overeenkomt met de situatie in andere bedrijfstakken.

De werkgevers willen komen tot afspraken over arbeidsduur op jaarbasis om de inzet van de medewerkers beter te kunnen laten aansluiten bij het werk. In drukke tijden zouden werknemers iets meer moeten werken en in stillere tijden wat minder. In de visie van de werkgevers is dit ook voor werknemers van belang. Immers, meer zogeheten interne flexibiliteit beperkt de externe flexibiliteit: het opvangen van pieken en dalen in de werkvoorraad door het inlenen van extern personeel.

Ook heeft de werkgeversdelegatie de problematiek van de berg aan verlofregelingen en dagen aan de orde gesteld, mede veroorzaakt doordat wettelijke regelingen zijn gekomen boven op afspraken vanuit oude CAOs. De werkgevers willen een stroomlijning van het geheel aan regelingen.
Daarnaast willen werkgevers prikkels om het frequent kortdurend ziekteverzuim te bestrijden.

Afgelopen dagen is verder onder meer gesproken over een verandering van de reisurenregeling, het omzetten van het systeem van het vakantiefonds naar een reguliere vakantiegeldregeling, een vergroting van de verantwoordelijkheid voor werknemers voor hun eigen pensioenregeling, het inzetten van middelen om de reïntegratie van een situatie van arbeidsongeschiktheid te bevorderen en enkele onderwerpen op het vlak van arbeidsomstandigheden en veiligheid.

De onderhandelingen worden volgende week, op 18 maart, voortgezet.

Bron
AVBB