Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuwe NIZW-publicatie Wel zijn ondanks zorgen

De komende dertig jaar zal het aantal 55-plussers in Nederland naar verwachting toenemen tot zo'n zes miljoen. Onder hen is een groep kwetsbare ouderen die vaak afhankelijk is van zorg. Steeds meer van deze kwetsbare ouderen blijven zelfstandig wonen. Zorg is voor hen van belang, evenals een goed huis en een prettige woonomgeving. Maar zeker zo belangrijk is hun welbevinden. Hieraan levert het welzijnswerk voor ouderen een bijdrage. Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is Wel zijn ondanks zorgen verschenen. Deze publicatie beschrijft de drie werkterreinen van welzijn ouderen en de diensten die daar geleverd kunnen worden. De publicatie is bedoeld voor alle organisaties die te maken hebben met ouderen, zoals instellingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Drie werkterreinen
Diensten van stichtingen welzijn ouderen zijn onder te verdelen in drie werkterreinen: participatie en sociale netwerken, praktische ondersteuning en regieversterking. Deze drie werkterreinen komen aan de orde in Wel zijn ondanks zorgen. Per werkterrein vindt de lezer een algemene beschrijving van de diensten die geleverd worden. Deze diensten variëren van galerijgesprekken en fietsclubs tot boodschappen- en klussendiensten en informatievoorziening voor allochtone en autochtone ouderen. Bij elke dienst wordt een voorbeeld uit de lokale praktijk gegeven. Daarnaast beschrijven ouderen, vrijwilligers en beroepskrachten in eigen woorden wat het effect is van deze dienst op ouderen.

Voorbeeld: Administratie Thuis
De welzijnsorganisatie Cumulus in Utrecht voert in haar werkgebied het project Administratie Thuis uit. Vrijwilligers bezoeken ouderen thuis en helpen hen hun persoonlijke administratie op orde te houden. De coördinator: `We hadden van tevoren niet bedacht hoe opgelucht ouderen zouden zijn door hulp bij hun administratie. Je ziet letterlijk mensen gelukkiger worden wanneer hun zaakjes weer op orde zijn. Blijkbaar was het een loden last voor ze. Dat het zulk nuttig werk is, dat wist ik niet.'

Effect
Wel zijn ondanks zorgen is geschreven voor professionals in welzijn, wonen en zorg. De publicatie biedt hen een overzicht van de feitelijke mogelijkheden van welzijn voor ouderen en van de verhouding tussen vraag en aanbod. Ook krijgt de lezer inzicht in de betekenis en het effect van welzijnsdiensten op het dagelijks leven van ouderen.

Bestellen
Wel zijn ondanks zorgen. De praktijk van het welzijnswerk voor ouderen is geschreven door Christien Begemann en Marja Veltman en kost EUR 7,50. ISBN 90-5957-257-2 en E 33357. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl. Bestel online