Politie Groningen

Persberichten vrijdag 12 maart 2004

Provincie Groningen 12-03-2004 -

Groningen: man bestolen in eigen huis
Een 49-jarige inwoner van de Marowijnestraat is donderdagavond in zijn woning beroofd van een som geld. De man was met twee hem onbekende personen in onderhandeling over het omruilen van zijn auto met de auto van de anderen waarbij werd overeengekomen dat hij een bedrag zou bijbetalen. Toen hij het geld had overhandigd maakte een van de mannen aan hem duidelijk dat hij de andere auto niet kreeg en dat ze met het geld weg zouden gaan. Ze lieten hierbij een vuurwapen zien. Meteen daarna zijn ze vertrokken. Door het signalement van de mannen en van de auto waarin ze reden te verspreiden naar andere korpsen werden de mannen ruim een uur na hun vertrek uit Groningen opgepikt op de autosnelweg bij Lelystad. Ze werden aangehouden en ingesloten. De mannen zijn voor nader verhoor en onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Groningen Aan de hand van dit onderzoek moet worden vestgesteld wat er exact heeft plaatsgevonden.

Groningen: alcohol in het verkeer
Een 40-jarige inwoner van Groningen is donderdagavond op de Noorderhaven aangehouden voor het rijden onder invloed op zijn snorfiets. Hij bleek 1.1. promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. Eveneens op de Noorderhaven werd even na middernacht een 31-jarige automobilist uit Borger aangehouden voor hetzelfde feit. Hij had 1 promille alcohol in zijn bloed en kreeg ook een proces-verbaal en een rijverbod aan de broek.

Groningen: aanhouding voor openlijke geweldpleging
Vier militairen uit Assen zijn donderdagnacht aangehouden voor openlijke geweldpleging in de Gelkingestraat in Groningen. De vier mannen in de leeftijd van 19 tot 21 jaar waren zeer luidruchtig. Een of twee gooiden met een fietswiel tegen een raam, waardoor schade ontstond. Toen de politie de vier militairen wilde aanhouden waren twee nogal tegendraads en agressief. De politie gebruikte pepperspray om ze mee te kunnen nemen naar het politiebureau. Daar hebben ze een verklaring afgelegd, waarna ze zijn overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Groningen: politie zoekt getuigen zinloos geweld
De politie is op zoek naar getuigen van een ernstige mishandeling. Het slachtoffer, een 28-jarige man uit Groningen, werd in de nacht zaterdag 6 op zondag maart, omstreeks 05.15 uur in elkaar geslagen op de hoek van de Westerkade en de Westerhaven in Groningen. De man kwam samen met zijn vriendin (30) uit de parkeergarage. Omdat hij een schoenveter wilde strikken ging de man gehurkt zitten. Toen hij opstond en zijn weg lopend wilde vervolgen werd hem de pas afgesneden door een met hoge snelheid aankomende personenauto, vermoedelijk Volkswagen Golf, kleur wit. In een reflex gaf het slachtoffer een tik tegen de auto waarop die onmiddellijk stopte. De bestuurder, een man, stapte uit en begon onmiddellijk op het slachtoffer in te slaan, die daardoor vrijwel direct bloedende verwondingen aan zijn gezicht opliep. De bestuurder bleef op het slachtoffer inslaan totdat diens vriendin de aandacht van de verdachte wist af te leiden. Slachtoffer en vriendin zijn daarop weggerend maar werden opnieuw door de verdachte aangevallen. Het slachtoffer werd nogmaals zwaar geslagen en kwam op een gegeven moment samen met de verdachte te vallen. Hij zag daarop kans met zijn vriendin te vluchtten echter opnieuw achtervolgd door de verdachte, die weer in de auto was gestapt. Op de Hoendiepskade stopte de verdachte naast het slachtoffer en zijn vriendin en schreeuwde vanuit meerdere bedreigingen richting het tweetal. Een taxi, die over de Hoendiepskade reed, moest stoppen voor de Golf waarop de bestuurder daarvan achteruit wegreed en verdween, de Taco Mesdagstraat in. De taxichauffeur is vervolgens met het slachtoffer achter de auto aangereden maar die bleek verdwenen. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht en behandeld. Hij liep aanzienlijke verwondingen op aan hoofd, aangezicht en bovenlichaam. Inmiddels is bekend dat er meerdere getuigen moeten zijn geweest van de mishandeling. De politie wil graag in contact komen met die getuigen. Mensen die het voorval hebben gezien of anderszins informatie kunnen geven worden verzocht contact op te nemen met de politie, telefoon: 0900 8844.

Oostwold/Nieuwolda: gordelcontroles
De politie heeft donderdagmorgen op diverse plaatsen in Oostwold (gemeente Scheemda) en Nieuwolda controles gehouden op het dragen autogordels. Er werden in totaal 64 autos gecontroleerd. Eén persoon kreeg een boete van 45 euro voor het niet dragen van de gordel.

Beerta: dode Pool blijkt verdronken
De 39-jarige man uit Polen, die dinsdagavond dood werd aangetroffen in een sloot langs de Nieuweweg in Beerta blijkt door
verdrinking/verstikking om het leven te zijn gekomen. Sectie op het lichaam van het slachtoffer heeft dat donderdag uitgewezen. De man is op onbekende wijze in de sloot terechtgekomen. Daarbij kreeg hij water en modder binnen waaraan hij is overleden. Er zijn geen aanwijzigen gevonden waaruit kan blijken dat het slachtoffer met geweld in de sloot terecht is gekomen. Hij is naar alle waarschijnlijkheid onwel geworden of anderszins op ongelukkige manier te water geraakt.

Niezijl/Ten Post: snelheidscontrole
Op de Rijksstraatweg in Niezijl (N355) heeft de politie donderdagmorgen een snelheidscontrole gehouden. Daarbij werd van 840 voertuigen de snelheid gemeten. Vijf bestuurders reden te hard en kregen een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 103 km per uur, terwijl 80 is toegestaan. Ook op de Provinciale Weg N360 in Ten Post werd donderdagochtend een gecontroleerd op snelheid. Van 1025 voertuigen werd daarbij de snelheid gemeten. In Ten Post reden 14 bestuurders te hard en kregen een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid was 87, terwijl ook daar 80 mag worden gereden.

Midwolde: man vervalst buskaart
Een 24-jarige buspassagier uit Tolbert is donderdagmiddag door de politie aangehouden aan de A7 bij Midwolde (gemeente Leek). De man werd door controleurs van een streekvervoerbedrijf betrapt op het in bezit hebben van een valse buskaart. De man reisde met een maandkaart die bij een controle vervalst bleek te zijn. De man had een deel van de kaart gekopieerd en voorzien van onder andere een gewijzigde geldigheidsdatum. Na verhoor is de verdachte heengezonden. Hij bekende de vervalsing. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor oplichting.

Zuidhorn: auto tegen boom
Bij een éénzijdig verkeersongeval aan het Hoendiep Westzijde in Zuidhorn is donderdagavond een 21-jarige automobilist uit Zuidhorn gewond geraakt. De man reed in de richting van Zuidhorn en kwam door onbekende oorzaak met zijn auto in de berm terecht. Bij een stuurcorrectie verloor hij de controle over de auto en botste aan de linkerkant van de weg tegen een boom. De man liep geen ernstige verwondingen op maar is wel voor controle naar een ziekenhuis gebracht. Zijn auto raakte zwaar beschadigd en is door een bergingsbedrijf afgevoerd.