ASTRAZENECA PLC

EU-goedkeuring voor FASLODEX (fulvestrant) luidt doorbraak in

EU - goedkeuring voor FASLODEX (fulvestrant) luidt doorbraak bij behandeling van borstkanker in - eerste van een nieuw type hormonale behandeling

ALDERLEY PARK, England, March 12/PRNewswire/ --


- Faslodex biedt nieuwe hoop aan vrouwen met vergevorderde borstkanker waarbij de ziekte na eerdere behandeling met tamoxifen weer is gaan groeien

AstraZeneca kondigde vandaag aan dat het goedkeuring heeft verkregen haar nieuwe geneesmiddel tegen borstkanker FASLODEX(TM) (fulvestrant) uit te brengen in de Europese Unie. Dit nieuwsoortige geneesmiddel - een oestrogeenreceptor-antagonist zonder agonistische effecten - is bedoeld voor de behandeling van borstkanker bij vrouwen in de menopauze waarbij de kanker is voortgeschreden onder behandeling met eerdere anti-oestrogene middelen zoals tamoxifen.


1 Op de 9 vrouwen krijgt in de loop van haar leven borstkanker en hoewel veel tumoren vroeg worden ontdekt en met succes worden behandeld, zijn er ook veel vrouwen waarbij de diagnose borstkanker pas in een gevorderd stadium wordt gesteld. Het behandeldoel voor deze vrouwen is om een effectieve tumorrespons te verkrijgen en te zorgen dat de patiënte zo lang als maar enigszins mogelijk is een goede kwaliteit van leven houdt. Hormonaal werkende middelen zoals aromatase-remmers en tamoxifen zijn de standaardbehandeling bij vrouwen na de overgang met gevorderde borstkanker, en bieden een effectieve en goed verdragen vorm van behandeling. Na verloop van tijd worden de tumorcellen echter soms resistent tegen behandeling met deze hormonaal aangrijpende middelen en daardoor is er behoefte aan nieuwe middelen waartegen tumoren niet resistent zijn. Fulvestrant is een veelbelovende nieuwe vorm van behandeling die nieuwe alternatieven biedt voor vrouwen met borstkanker in een vergevorderd stadium, zodat de serie middelen waarmee de ziekte nog op een 'patiënt-vriendelijke' manier kan worden behandeld wordt uitgebreid.

Fulvestrant werkt anders dan alle andere beschikbare behandelingen, hoewel het wel zoals de andere hormonale behandelingen werkt door verstoring van het effect van het hormoon oestrogeen op de tumorgroei. Veel borstkankergezwellen hebben oestrogeen nodig om te groeien. Van de huidige behandelingen werken de aromatase-remmers (bv ARIMIDEX(TM) (anastrazol)) door het verlagen van de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam van de vrouw, en tamoxifen (een anti-oestrogeen) blokkeert de oestrogeenreceptors. Tamoxifen vertoont echter zelf ook enkele werkingen van oestrogeen, waardoor soms ongewenste bijwerkingen kunnen ontstaan. Fulvestrant daarentegen werkt door het blokkeren en verwijderen van de oestrogeenreceptors in de borstkankercellen en heeft zelf geen oestrogene effecten zoals tamoxifen die wel heeft.

Het unieke werkingsmechanisme van fulvestrant creëert een nieuw type hormonale behandeling voor oestrogeenreceptor-positieve borstkanker - de eerste die sinds 1995 in de Europese Unie wordt goedgekeurd, en die nieuwe hoop biedt aan duizenden vrouwen met een inoperabele tumor.

Fulvestrant geeft een duurzame ziekterespons en wordt in vergelijking met aromatase-remmers en tamoxifen beter verdragen. Fulvestrant is werkzaam na ziekteprogressie onder eerdere behandeling met anti-oestrogeen en aromataseremmer, en omgekeerd zijn deze ook behandelingen nog effectief na behandeling met fulvestrant. Fulvestrant komt daarom tegemoet aan een belangrijke onvervulde behoefte bij vrouwen met inoperabele borstkanker, aangezien het kan worden toegevoegd aan de reeks van goed verdragen hormonale behandelingen en de noodzaak tot cytotoxische chemotherapie met alle welbekende bijwerkingen wellicht kan uitstellen.

De sleutelvoordelen van fulvestrant zullen waarschijnlijk door deze patiëntes en hun artsen worden verwelkomd, omdat ze een belangrijke nieuwe behandelmodus voor deze patiënten bieden. Deze voordelen zijn o.a.:


- Van fulvestrant is aangetoond dat het een effectieve en goed verdragen behandeling is zonder ook maar een van de bijwerkingen die meestal samenhangen met cytotoxische chemotherapie, en die daarnaast wat beter verdragen wordt dan behandeling met aromatase-remmers en tamoxifen. Geregeld gemelde bijwerkingen van fulvestrant waren o.a. opvliegers, misselijkheid, slapte en hoofdpijn. De incidentie hiervan was vergelijkbaar met anastrozol.


- Fulvestrant was tenminste even effectief als anastrozol bij klinisch onderzoek om de werkzaamheid ervan aan te tonen.


- Anders dan vele andere hormonale behandelingen wordt fulvestrant éénmaal per maand als een 'slow release' preparaat toegediend door middel van een intramusculaire injectie. Hierdoor heeft fulvestrant welkome voordelen voor wat betreft de therapietrouw voor sommige vrouwen, en biedt ook voor het eerst een maandelijks alternatief voor de dagelijks in te nemen tablet.

Professor John Robertson van de Universiteit van Nottingham, in het Verenigd Koninkrijk, juichte de komst van fulvestrant toe en gaf het volgende commentaar op de voordelen van het nieuwe geneesmiddel: 'Het beschikbaar komen van deze nieuwe soort behandeling is vooral zo opwindend omdat het nieuwe opties biedt voor postmenopauzale vrouwen met een vergevorderd stadium van deze verschrikkelijke ziekte.' Hij zei voorts: 'De toevoeging van een nieuw endocrien werkend middel breidt onze keuzemogelijkheden voor een reeks behandelingen met endocriene middelen uit, en geeft ons potentieel meer kans om de ziekte langer in toom te houden. Fulvestrant zal waarschijnlijk vooral door vrouwen worden gewaardeerd omdat het kan helpen cytotoxische chemotherapie langer uit te stellen. Daarnaast heeft fulvestrant een zeer gunstig bijwerkingenprofiel en heeft het voordelen in de verdraagbaarheid boven andere gangbare endocriene behandelingen.'

Fulvestrant is nu door middel van één vergunning in de hele EU, en in Noorwegen en IJsland goedgekeurd, en zal ook goedgekeurd zijn in de landen die in mei 2004 toe zullen treden tot de EU. De goedkeuring van fulvestrant is gebaseerd op gegevens uit twee belangrijke onderzoeken waar meer dan 800 vrouwen aan deelnamen, waarin de werkzaamheid en verdraagbaarheid van fulvestrant werd vergeleken met anastrozol bij de behandeling van inoperabele borstkanker bij post-menopauzale vrouwen, en waarbij de tumor weer was gaan groeien onder eerdere endocriene behandeling. Uit deze onderzoeken bleek dat fulvestrant tenminste even effectief was als anastrozol qua werkzaamheid, en daarnaast heel goed werd verdragen (1,2).

Meer informatie vindt u op de website
www.astrazenecapressoffice.com

'Faslodex' is een handelsmerk, eigendom van de AstraZeneca bedrijvengroep.

Opmerkingen voor redacteuren

AstraZeneca gaat voort in haar traditie van uitstekend onderzoek en innovatie in de oncologie, die in het verleden al heeft geleid tot de ontwikkeling van haar huidige kankergeneesmiddelen waaronder 'ARIMIDEX' (anastrozol), 'CASODEX' (bicalutamide), 'FASLODEX' (fulvestrant), 'NOLVADEX' (tamoxifen), 'ZOLADEX' (gosereline), 'TOMUDEX' (raltitrexed) and 'IRESSA' (gefitinib) naast een scala van nieuwe geplande producten zoals de anti-proliferativa, angiogeneseremmers, middelen die de bloedvaten beinvloeden en anti-invasieve middelen. AstraZeneca maakt ook gebruik van rationele 'drug design' technologieën om nieuwe verbindingen te ontwikkelen die voordelen bieden boven de huidige cytotoxische en hormonale behandelingsopties. Het bedrijf heeft meer dan 20 verschillende projecten voor kankergeneesmiddelen in onderzoek en ontwikkeling.

Sinds AstraZeneca haar eerste geneesmiddel tegen kanker, 'nolvadex' (tamoxifen), op de markt bracht, meer dan 25 jaar geleden, hebben investeringen in onderzoek geleid tot de ontdekkking van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker en andere innovatieve therapeutische strategieën waardoor AstraZeneca nu een uitgebreide portefeuille van middelen in onderzoek heeft om de verzameling van al gevestigde producten aan te vullen. De serie producten van AstraZeneca tegen borstkanker omvat o.a.:


- 1973: Tamoxifen (NOLVADEX(TM)): een goed verdragen oraal anti-oestrogeen.Tegenwoordig wereldwijd het meest voorgeschreven middel voor de behandeling van alle stadia van borstkanker.


- 1990: Gosereline (ZOLADEX(TM)): een goed verdragen en veel voorgeschreven LHRH-analogon, dat door subcutane injectie eenmaal in de 28 dagen wordt toegediend, en waardoor de productie van geslachtshormonen wordt geremd. Gosereline wordt nu gebruikt voor de behandeling van vroege en voortgeschreden borstkanker bij pre-menopauzale vrouwen met hormoongevoelige tumoren.


- 1995: Anastrozole (ARIMIDEX(TM)): de eerste van een nieuwe klasse van geneesmiddelen - de selectieve 'aromatase-remmers' - nu vrij algemeen gebruikt bij de behandeling van vroege en voortgeschreden borstkanker bij post-menopauzale vrouwen met hormoongevoelige tumoren.


- 2002: Fulvestrant (FASLODEX(TM)): een nieuw type behandeling van borstkanker (een oestrogeenreceptor-antagonist zonder bekende agonistische effecten). Nu beschikbaar in de VS en in Brazilië voor de behandeling van hormoonreceptor-positieve, uitgezaaide borstkanker bij postmenopauzale vrouwen met ziekteprogressie na anti-oestrogene therapie zoals tamoxifen. In Europa goedgekeurd in 2004.

AstraZeneca is een belangrijke internationale firma in de gezondheidszorg die zich bezighoudt met onderzoek, ontwikkeling, fabricage en marketing van op recept verkrijgbare geneesmiddelen en het leveren van diensten in de gezondheidszorg. Het is een van de grootste vijf farmaceutische bedrijven in de wereld met een omzet van meer dan 18,8 miljard dollar, en marktleider op het gebied van middelen voor het maagdarmkanaal, oncologie, hart- en vaatstelsel, neurowetenschappen en de luchtwegen. AstraZeneca staat vermeld in de Dow Jones Sustainability Index (Wereld en Europa) zowel als in de FTSE4 Good Index.

Fulvestrant is, onder de merknaam 'FASLODEX', toegelaten voor de behandeling van post-menopauzale vrouwen met
oestrogeenreceptor-positieve plaatselijk doorgroeiende of gemetastaseerde borstkanker, bij tumorrecidief gedurende of na anti-oestrogene behandeling of ziekteprogressie tijdens behandeling met een anti-oestrogeen.

Fulvestrant is een 'sustained release'-preparaat dat eenmaal per maand als een intramusculaire injectie wordt toegediend, wat mogelijk voordelen biedt t.a.v. de therapietrouw, en heeft, omdat het een endocriene behandeling is, niet de bijwerkingen die gewoonlijk met chemotherapie worden geassocieerd.

Fulvestrant is in de VS beschikbaar sinds mei 2002 voor de behandeling van hormoonreceptor-positieve, uitgezaaide borstkanker bij postmenopauzale vrouwen met ziekteprogressie na anti-oestrogene therapie zoals tamoxifen. In de daaropvolgende periode is fulvestrant boven verwachting snel in de klinische praktijk ingeburgerd en heeft duizenden postmenopauzale vrouwen met vergevorderde borstkanker geholpen.

Fulvestrant werkt anders dan andere anti-oestrogenen bij borstkanker, doordat het aan de oestrogeenreceptor in borstkankercellen bindt, en deze interactie leidt tot verlies van de cellulaire oestrogeenreceptor (down-regulatie). Fulvestrant werkt ook nog op kankercellen die resistent zijn geworden tegen de huidige behandelmethoden met anti-oestrogenen.

Ieder jaar wordt bij duizenden vrouwen de diagnose van ver gevorderde borstkanker gesteld - dit wordt gediagnosticeerd als een tumor die aanvankelijk beperkt was tot de borstklier ook in andere delen van het lichaam wordt aangetroffen. Meer specifiek betekent dit dat een vrouw ver gevorderde borstkanker heeft als er ook borstkankercellen tumoren vormen op plaatsen als de longen, de lever of de botten. Bij plaatselijke doorgroei is de kanker ook verspreid naar de weefsels rondom de borstklier, zoals de onderliggende spieren of de huid, maar nog niet naar verder weg gelegen organen. Uitgebreide lymfklieraantasting geldt ook als plaatselijke doorgroei.

Literatuur:

(1) C.K. Osborne, et al. Double-Blind, Randomized Trial Comparing the Efficacy and Tolerability of Fulvestrant Versus Anastrozole in Postmenopausal Women With Advanced Breast Cancer Progressing on Prior Endocrine Therapy: Results of a North American Trial. Journal of Clinical Oncology 2002; 20(16).

(2) A. Howell, et al. Fulvestrant, Formerly ICI 182,780, Is as Effective as Anastrozole in Postmenopausal Women With Advanced Breast Cancer Progressing After Prior Endocrine Treatment. Journal of Clinical Oncology 2002; 20(16).

Source: AstraZeneca Plc

Alison Wright - Oncology Global PR Manager, AstraZeneca, Tel: +44 (0)1625 230 076, Fax: +44 (0)7879 487 331, Email: alison.k.wright@astrazeneca.com

12 mrt 04 10:59