Gemeente Hellevoetsluis


Duurzame hamer voor voorzitter bezwaarschriftencommissie

Donderdag 11 maart heeft burgemeester Corstiaan Kleijwegt de leden van de nieuwe bezwaarschriftencommissie geinstalleerd. Dit was tevens voor de burgemeester een prima moment om de vorig jaar van het WWF ontvangen voorzittershamer over te dragen aan de voorzitter van de bezwaarschriftencommissie de heer D. Bosgieter. Deze van duurzaam hout gemaakte voorzittershamer blijft op een zeer passende wijze binnen het openbaar bestuur van Hellevoetsluis beschikbaar. Het is tenslotte de commissie die het gemeentebestuur een advies geeft over een ingediend bezwaarschrift.

Het kunnen indienen van een bezwaarschrift is een groot goed in Nederland. Het geeft de burger de mogelijkheid om een beslissing waar hij het niet mee eens is, zonder ingewikkelde juridische eisen in gewone burgertaal nog eens voor te leggen aan het gemeentebestuur met het verzoek om nog eens uitdrukkelijk te kijken naar de genomen beslissing.

Om die waarborg nog meer gestalte te doen geven had de gemeente reeds vele jaren drie commissies van advies die het gemeentebestuur adviseren over bezwaarschriften. De werkwijze van de drie commissies verschilde enorm. Uniformiteit ontbrak. Ook de afhandeling van de adviezen vond op verschillende wijze plaats. Dat betekent dat het gemeentebestuur geen eenduidig en volledig inzicht had in de afhandeling van bezwaarschriften.
Bij de nieuwe opzet is gekozen voor slechts één commissie, met drie kamers die zoveel mogelijk uniform werken. De kamers zijn het logische gevolg van de oude commissies. Er is een kamer voor Algemene zaken, een kamer voor Sociale zaken en een kamer voor Personele zaken. Daarnaast is de afhandeling van bezwaarschriften ondergebracht bij de afdeling Bestuursondersteuning. Hiermee wordt het volledige traject van de behandeling van bezwaarschriften, van bezwaarschrift via advies tot beslissing op het bezwaarschrift, onder één dak gebracht.

Behandeling van bezwaarschriften is een belangrijke schakel in de relatie tussen bestuur en de burger. De commissie dient in belangrijke mate het gemeentebestuur te adviseren en zonodig te wijzen op onvolkomenheden in de besluitvorming, het gemeentebestuur erop te wijzen dat die beslissing om bepaalde redenen niet juist genomen is. Maar ook dient de commissie richting de burger aan te geven dat de beslissing wel juist is genomen en dat op bepaalde gronden de bezwaren van die burger niet tot een andere beslissing kan leiden.

In de oude vastte commissie van advies voor de bezwaar- en beroepschriften namen raadsleden zitting. In het belang van de uniformiteit is er voor gekozen om de commissie met haar kamers te laten bemensen door onafhankelijke niet bij de gemeente werkzame personen. De commissie functioneert dan ook onafhankelijk van het gemeentebestuur. De commissie wordt daarbij bijgestaan door de ambtelijke secretarissen.