Time : 9:07:09 AM
Date : Friday, March 12, 2004
Sender Name: DnA Communicatie

Flanders' DRIVE Engineering Center: motor voor Vlaamse toeleveranciers voertuigindustrie

Voertuig innovatieplatform Vlaanderen

Lommel - 12 maart 2004 - Productinnovatie en-ontwikkeling in de voertuigindustrie worden steeds complexer en tegelijkertijd moeten nieuwe producten steeds sneller op de markt komen. De concurrerende druk blijft niet beperkt tot de constructeurs, maar dijt in steeds toenemende mate uit naar de toeleveranciers. Constructeurs doen vaker een beroep op hun toeleveranciers en besteden steeds grotere delen van het ontwikkelingswerk uit. Deze outsourcing tendens vormt een bijzondere opportuniteit voor de toeleveranciers en in Vlaanderen heeft dat geleid tot de oprichting van het Flanders' DRIVE kennisnetwerk.

Vandaag voegt Flanders' DRIVE daar nog een nieuwe dimensie aan toe met de opening van een geavanceerd engineering center waar vooral zal worden gewerkt op betrouwbaarheid, levensduur en productkwaliteit van voertuigen, subsystemen en componenten. Het engineering center moet de toeleveringsindustrie in staat stellen om met succes de uitdagingen aan te gaan en de kansen te grijpen die de outsourcing biedt: co-development, co-design tot zelfs co-assemblage. Het engineering center beschikt daarvoor niet alleen over de meest geavanceerde design- en simulatietools, maar de nieuwe infrastructuur omvat eveneens state-of-the-art proefstanden. Bovendien kan het centrum ook gebruik maken van de testbanen van Ford in Lommel (Lommel Proving Grounds), zodat het centrum een bijzonder volledige gamma aan test- en engineeringfaciliteiten kan aanbieden.

Technologische evoluties en convergenties op het vlak van mechanica, elektronika, mechatronica, telematica en intelligentie maken samenwerkingsverbanden en netwerken die kennisabsorptie en innovatie stimuleren en ondersteunen noodzakelijk. Dat hadden de initiatiefnemers van Flanders' DRIVE al begrepen. Met het Flanders' DRIVE Engineering Center krijgt de Vlaamse toeleveranciersindustrie er een strategisch belangrijke troef bij. Het Flanders' DRIVE Engineering Center moet een open-competentiecentrum worden dat toeleveranciers en voertuigconstructeurs de kans biedt om hun productontwikkelings- en innovatiecapaciteit uit te breiden.

Kerngegevens :

- 800m² kantoorruimte

- 3000m² testlaboratoria en proefstanden

- full vehicle shaker in een klimaatkamer (-40°C tot +60°C), met zonnelichtsimulatie

- asproefstand voor levensduur met 6 vrijheidsgraden
- algemene vermoeiingsproefstand met brede gamma aan actuatoren (onder meer om te worden gebruikt als uitlaatproefstand)
- 1000Hz dynamometer voor functionele tests

- geavanceerd (mobiele) data-acquisitiesystemen


- Financiële steun: Vlaamse Regering: 8,9 miljoen euro (waarvan 6,15 miljoen ¤ voor infrastructuur en 2,76 miljoen ¤ voor werking); EFRO: 3,07 miljoen euro; Provincie Limburg: 2,94 miljoen euro; Stichtende leden Flanders' DRIVE: 1,5 miljoen euro

Contactpersoon:
Ir. Bart Vandewal - Directeur Flanders' DRIVE Engineering Center bart.vandewal@flandersdrive.be - 011 790 590

Mediarelaties
DnA Communicatie - Peter Dercon
peter.dercon@dnacommunicatie.be - 0472 747 607

URL: http://www.flandersdrive.be