Gemeente Albrandswaard


Persberichten

Voor een hoorbare sirene
De gemeente Albrandswaard ontvangt regelmatig klachten over de maandelijkse sirene-oefening. Inwoners en medewerkers van bedrijven horen de sirene niet als zij in hun woning of kantoor zijn. Omdat het volgens Den Haag niet de bedoeling is om de sirenes binnenshuis te horen, heeft klagen bij regionale of nationale overheden geen zin. Burgemeester Latenstein van Voorst-Woldringh neemt hier geen genoegen mee en zal bij het ministerie van Binnenlandse Zaken om aandacht vragen voor deze onwenselijke situatie.

De gemeente Albrandswaard ligt in de directe omgeving van grootschalige (petro)chemische industrie. Juist daarom neemt de gemeente haar rol in rampenbestrijding zeer serieus. De hoorbaarheid van de sirenes is sinds de terugkeer van de maandelijkse sirene-oefening een heikel punt. Elke maand ontvangt de gemeente klachten over slechte hoorbaarheid van de sirenes. De afstelling van deze waarschuwingssignalen wordt echter op nationaal niveau geregeld.

De gemeente geeft klachten over het geluidsniveau van de sirenes door aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tot nu toe geeft het ministerie bij klachten aan dat de norm is dat de sirenes alleen buiten zijn te horen. De burgemeester is het hier niet mee eens. Zij zal nu in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken het dringende verzoek doen om de sirenes in dit gebied harder af te stellen.

Op dit moment worden door het onderzoeksinstituut TNO proeven gedaan met de geluidssterkte van de sirenes. Er is nog niet bekend wanneer dit resultaten oplevert.