Gemeente Breda

Persberichten

12-03-2004

Gemeente heeft terecht niet opgetreden tegen De Drie Gezusters

Het college van burgemeester en wethouders heeft terecht het verzoek van de Stichting Bewoners Stadshart Breda afgewezen, om handhavend tegen het gebruik van een aantal horecapanden, waaronder De Drie Gezusters, op te treden. Dit blijkt uit het advies van de commissie voor bezwaar- en beroepsschriften.

In februari 2003 heeft de Stichting Bewoners Stadshart het college van burgemeester en wethouders gevraagd handhavend op te treden tegen het, in de ogen van de stichting, strijdige gebruik van enkele horecapanden in het centrum van Breda. Het gaat daarbij met name om de typering van horecagelegenheden. Zo werd volgens hen bijvoorbeeld De Drie Gezusters voornamelijk gebruikt als café terwijl het pand onder het horecatype restaurant viel.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het verzoek van de stichting in april 2003 afgewezen. Tegen deze afwijzing is door de stichting bezwaar gemaakt. Die bezwaren zijn ter advisering voorgelegd aan de commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Het college heeft het verzoek afgewezen op grond van de beschrijvingen in het bestemmingsplan Binnenstad van de diverse bedrijfstypen. Het bestemmingsplan geeft enkele definities voor typen horeca zoals restaurant, cafetaria, hotel, café en discotheek. Het geeft echter geen omschrijving van allerlei tussenvormen en soorten bedrijven zoals deze de laatste jaren zijn ontstaan zoals eetcafés, swingcafés en grand cafés. Gelet op deze tussenvormen en de voortdurende ontwikkelingen in typen horeca is het voor de gemeente moeilijk vast te stellen binnen welk type horeca een bepaald bedrijf valt. Daarom beoordeelt de gemeente elk geval afzonderlijk. Gelet op de voortdurende ontwikkelingen in de horeca is het ondoenlijk om steeds het bestemmingsplan aan te passen of beleidsregels vast te stellen.

Om handhavend tegen een bedrijf te kunnen optreden dient de gemeente duidelijk aan te tonen dat er sprake is van strijdigheid met het bestemmingsplan. In de gevallen die de stichting aandraagt, waaronder de Drie Gezusters, zijn door de gemeente geen strijdigheden met het bestemmingsplan waargenomen.

De commissie voor bezwaar- en beroepschriften is van mening dat, gelet op de handelwijze van het college, het verzoek van de stichting terecht is afgewezen. Op dit moment is overigens een nieuw horeacabeleidsplan in de maak waarin ingespeeld zal worden op de ontwikkelingen in horecatypen.

Breda, 12 maart 2004