Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dewael volgt N-VA-voorstel inzake rampenalarm voor doven en slechthorenden (12/03/04)

De N-VA is voorzichtig positief over de steuntoezegging van minister Dewael aan het N-VA-voorstel om dringend een alarmsysteem te ontwikkelen voor doven en slechthorenden. De N-VA verwees naar de ramp met de giftige gaswolk in Ekeren waarbij enkel omwonenden die normaal kunnen horen, op de hoogte werden gebracht van de evacuatie via de radio, sirenes en geluidswagens. Doven en slechthorenden kunnen zo echter niet bereikt worden. Gezien het toenemend aantal alleenstaanden en het feit dat steeds meer doven en slechthorenden zelfstandig wonen, stelt de N-VA een speciaal alarmeringssysteem voor doven en slechthorenden voor. Geïnterpelleerd door Geert Bourgeois, antwoordde minister Dewael positief op het N-VA-voorstel.

Technisch zijn er verschillende mogelijkheden om doven en slechthorenden te alarmeren. De Gentse dove advocate Helga Stevens, directeur van de Europese Unie voor Doven en N-VA-kandidaat bij de komende Vlaamse verkiezingen, verwijst onder meer naar Nederland. In afwachting van een semafoonsysteem, werd in Nederland een sms-systeem op poten gezet. In geval van een ramp worden doven en slechthorenden door de brandweer gealarmeerd met een sms-bericht op de mobiele telefoon. Als de sirene gaat stuurt de brandweer vanuit de plaatselijke kazerne tegelijkertijd een sms-bericht naar alle doven en slechthorenden die zich in de buurt van het rampgebied bevinden.

Ook minister Dewael volgt deze piste. Alle sms-toestellen van doven en slechthorenden die zich bevinden onder de zendmasten binnen de gevarenzone zouden een sms-bericht ontvangen. De diensten van de minister legden al contacten met mobiele operatoren die evenwel niet staan te springen om deze dienst aan te bieden.

De N-VA dringt er bij de minister op aan om snel werk te maken van minstens een sms-systeem. Desnoods moet de overheid financieel tussenkomen. Veel kan dit eenvoudig systeem immers niet kosten. In andere landen, zoals bv. Israël, krijgen doven zelfs gratis een eigen semafoon die hen waarschuwt voor gevaar.
In het Europees jaar voor mensen met een handicap nam de paarse regering amper initiatieven, misschien kan nu eindelijk eens iets positiefs gedaan worden.

Auteur:
Helga Stevens, bestuurslid, en Geert Bourgeois, Kamerlid Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be