Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl


MINBZ: Nederland geeft noodhulp aan Haïti

Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking stelt eenmalig 400.000 euro beschikbaar aan het Internationale Comité van het Rode Kruis(ICRC)als noodhulp aan Haïti. Het ICRC zal het geld vooral gebruiken voor medische zorg aan zieken en gewonden. Het ICRC werkt samen met het Haïtiaanse Rode Kruis en heeft daardoor toegang tot de meeste gebieden in Haïti.

De huidige sociaal-politieke crisis op Haïti treft volgens de Verenigde Naties ten minste drie miljoen mensen, waaronder veel vrouwen en kinderen. De grootste problemen zijn gebrek aan veiligheid en beperkte humanitaire toegang. Haïti heeft de hoogste moedersterfte op het westelijk halfrond en één op de tien kinderen sterft voor het de leeftijd van vijf jaar heeft bereikt. De huidige situatie zal de meest kwetsbaren extra raken.

Het ICRC speelt een grote rol in de bescherming van burgers tijdens een gewapend conflict. De organisatie gaat een dialoog aan met autoriteiten en gewapende groeperingen om toegang tot ziekenhuizen veilig te stellen en humanitaire konvooien vrije doorgang te geven.