UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Waterschappen besluiten tot landelijke verkiezingen

De Nederlandse Waterschappen hebben besloten hun verkiezingen landelijk in één en dezelfde periode te organiseren. De eerste mogelijkheid doet zich voor in het najaar van 2008. De uitslagen worden dan ook op één dag bekend gemaakt. De ledenvergadering van de Unie van Waterschappen heeft dit heden uitgesproken.

De (nu nog) 37 waterschappen organiseren elke vier jaar verkiezingen voor hun algemene besturen. Burgers en andere categorieën belanghebbenden hebben dan vier weken de tijd om schriftelijk hun stem uit te brengen op een kandidaat van hun keuze. Enkele waterschappen beproeven dit jaar daarnaast het stemmen via internet.

In verscheidene regio's vonden (in 2003) en vinden (komend najaar) de verkiezingen al tegelijkertijd plaats en werk(t)en waterschappen op verschillende manieren reeds samen. Van landelijke waterschapsverkiezingen was tot nu toe echter geen sprake.

De ledenvergadering van de Unie van Waterschappen meent dat landelijke verkiezingen met uitslagen op één dag inmiddels wel wenselijk zijn. De waterschappen verwachten hierdoor hun bekendheid en de betrokkenheid van de burger te vergroten.

Landelijke waterschapsverkiezingen passen ook in de gewenste modernisering (vereenvoudiging) van het bestuursstelsel van de waterschappen. De waterschappen stelden rijk en provincies twee jaar geleden al voor het aantal categorieën van belanghebbenden in de besturen van de waterschappen in aantal te verminderen. Daarnaast werd geadviseerd om met name in de categorie ingezetenen (burgers) het zogenoemde personenstelsel te vervangen door een lijstenstelsel.

Het kabinet heeft deze voorstellen onlangs overgenomen. De ministerraad toonde zich bij die gelegenheid ook voorstander van landelijke waterschapsverkiezingen.

Waterschapsverkiezingen vinden hun basis in de watersschapswetgeving en worden 'geregeld' via provinciale verordeningen. Medewerking van rijk en provincies is dus nodig om te komen tot landelijke waterschapsverkiezingen in dezelfde periode.

Nadere informatie bij Jelle Leenes, woordvoerder van de Unie van Waterschappen telefoon 070-3519775 of 06-53175864.


- Einde Persbericht -

12 mrt 04 13:10