Provincie Overijssel

Provincie wil meer allochtone werknemers in zorg

In de zorg zijn nog steeds relatief weinig allochtonen aan het werk. Hett aantal allochtone cursisten bij zorgopleidingen is eveneens laag. Om dat te veranderen hebben verschillende instanties in de regio IJssel-Vecht de handen ineengeslagen. Met steun van de provincie Overijssel heeft het project I-Kwadraat tot een serie praktische aanbevelingen geleid.

Het blijft moeilijk om de allochtone doelgroep te werven en op te leiden voor de arbeidsmarkt in de zorgsector. Het aantal allochtone werknemers in de zorg en het aantal allochtone cursisten bij zorgopleidingen vormt op dit moment geen afspiegeling van de samenleving.

Aanbevelingen
De deelnemers aan het project (de Stichting Zorg voor Werk, het Steunpunt Minderheden Overijssel, het Deltion College afdeling Verpleging en Verzorging en de provincie Overijssel) doen onder meer de volgende aanbevelingen:

· Een verbeterde intake

· Het hanteren van een portfolio als leerlingvolgsysteem

· Het aanbieden van geïntegreerde trajecten waarbij taaltraining en beroepsonderwijs worden verweven

· Het ontwikkelen van nieuwe rollen van de docent als coach van leerprocessen en als leerlingbegeleider

· Het invoeren van een intensievere begeleiding tijdens de stage

De resultaten van het project worden vanmiddag in het Zwolse provinciehuis gepresenteerd. Gedeputeerde Kristen van Grote Steden en Welzijn leidt de bijeenkomst in met een toespraak, die hieronder te downloaden is.



© 2004 Provincie Overijssel