Openbaar Ministerie

Den Haag, 12 maart 2004

Aanhoudingen in documentfraude-onderzoek

Maandag 8 maart hebben politie en justitie in het kader van een sinds november vorig jaar lopend onderzoek naar documentfraude op vijftien plaatsen doorzoekingen gehouden in Den Haag (10), Rotterdam (1) en Amsterdam (4). Onder documentfraude wordt verstaan het vervalsen van onder meer paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten. Bij de doorzoekingen zijn twaalf personen aangehouden: zeven mannen en een vrouw uit Den Haag, drie mannen uit Amsterdam en een man uit Rotterdam. De verdachten variëren in leeftijd van 18 tot en met 61 jaar.

De rechter-commissaris heeft donderdag 11 maart alle twaalf verdachten in bewaring gesteld. Alle verdachten zitten 'in beperkingen' hetgeen betekent dat ze met niemand behalve met hun advocaat contact mogen hebben.

Bij de doorzoekingen zijn enkele tientallen valse en vervalste documenten (onder meer paspoorten, rijbewijzen, visumstickers en ziekenfondskaarten) in beslaggenomen. Ook folie, tangen en andere apparatuur die werd gebruikt bij het maken van vervalsingen werd inbeslaggenomen.

Het documentfraudeonderzoek wordt verricht door de Koninklijke Marechaussee en het Interregionaal Fraudeteam (IFT) West Nederland. Het IFT West-Nederland bestaat uit rechercheurs van de politieregio's Haaglanden en Hollands Midden. Het staat onder leiding van het openbaar ministerie in Den Haag. Bij de doorzoekingen van afgelopen maandag zijn in totaal 110 politiefunctionarissen en leden van de Koninklijke Marechaussee ingezet.