Gemeente Leiden

Persbericht

Eerste stadsenquête gericht op 55-plussers uitgevoerd

Publicatiedatum: 11 maart 2004

De gemeente Leiden heeft in 2003 voor het eerst een stadsenquête laten uitvoeren die zich speciaal richt op 55-plussers in de stad. Deze enquête is een direct uitvloeisel van de onlangs vastgestelde nota ouderenbeleid Leiden voor alle leeftijden. In deze nota wordt geconcludeerd dat de gemeente te weinig informatie heeft over de vragen en wensen van 55-plussers als het gaat om participatie en welzijn, om sport, cultuur en andere vormen van vrijetijdsbesteding. De informatie die de gemeente door middel van de enquête heeft gekregen, zal worden gebruikt als input voor toekomstig beleid. Daarnaast is de informatie van belang bij het bepalen van prioriteiten binnen het beleid.

Ruim 1300 mensen tussen 55 en 85 jaar hebben meegedaan aan de telefonische enquête. Ze kregen vragen over hun huidige deelname aan activiteiten en hun wensen ten aanzien van vrijetijdsbesteding. Ook kwamen bijvoorbeeld algemeen welbevinden, contacten met buurtgenoten, gebruik van bijzondere bijstand en openbaar vervoer aan de orde. Is de doelgroep tevreden over het bestaande aanbod op dit terrein en zijn de activiteiten toegankelijk qua vervoer, reistijd, tijdstip en kosten? En als men meer gebruik zou willen maken van het aanbod: wat zijn de belemmeringen om dit niet te doen?

In de rapportage is een onderscheid gemaakt naar leeftijd (55-65, 65-75, 75-85 jaar) en naar opleiding, inkomen en huishouden.

Onderzoeksresultaten

De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat tussen de 80 en 90% een rapportcijfer 7 of hoger geeft voor de meeste onderwerpen. Alleen voor contacten met buurtgenoten geeft 25% een zes of lager en voor het openbaar vervoer geeft 39% een zes of lager. Het oordeel over het openbaar vervoer verschilt sterk per wijk en scoort het hoogst in de Binnenstad Zuid en het Roodenburger-district. Het openbaar vervoer scoort het laagst in de districten Leiden Noord, Stevenshof en de Mors.

Opvallend is dat ouderen met een lager inkomen en/of een lager opleidingsniveau op vrijwel alle onderwerpen uit de enquête lager scoren qua tevredenheid.

Driekwart van de ouderen beoefent één of meerdere activiteiten uit de volgende vijf categorieën:


- bewegen/sport,


- culturele hobbys,


- vrijwilligerswerk,


- voorlichtingscursussen en informatiebijeenkomsten,


- overige ontspannings- en ontmoetingsactiviteiten.

Activiteiten die hoog scoren zijn zwemmen, fietsen, schilderen/tekenen, wandelen, gymnastiek, fitness, computercursussen, taalcursussen, vrijwilligerswerk in een ouderenorganisatie en tennis.

Tussen de 94 en 99% is van mening dat de hoeveelheid activiteiten in Leiden voldoende is. 7 à 10% is van mening dat de activiteiten weliswaar niet in de eigen buurt aangeboden worden maar wel in voldoende mate in Leiden worden aangeboden.

Zeven van de tien ouderen vinden dat ze voldoende bewegen. Als de ouderen gevraagd wordt of ze meer zouden willen bewegen, dan antwoorden drie van de tien ondervraagden met (waarschijnlijk) wel. 57% denkt (waarschijnlijk) niet. De ouderen die wel meer zouden willen bewegen, maar dat niet doen, geven daarvoor als voornaamste redenen gebrek aan tijd, een handicap of het ontbreken van de motivatie.

Over hun gezondheid zijn de ondervraagde ouderen bijzonder tevreden: driekwart van hen vindt de eigen gezondheid goed tot uitstekend. Degenen die de eigen gezondheid als matig of slecht beoordelen, zijn vooral mensen die ouder zijn dan 75 jaar. Vier van de vijf ouderen beoordelen het eigen welzijn met een 7 of hoger.

Deze pagina is gewijzigd op 12-03-2004