Gemeente Leiden

'Huis van de Raad' feestelijk geopend

Publicatiedatum: 12 maart 2004

Afgelopen zaterdag werd het 'Huis van de Raad' officieel geopend door minister Thom de Graaf. Het pand was vanaf 11.00 uur open voor het publiek. Zowel de leden van de gemeenteraad als de medewerkers van de griffie konden zich verheugen in de belangstelling van veel Leidenaren.

GRIFFIE - De negen gemeenteraadsfracties kregen veel aanloop. De bezoekers waren ook nieuwsgierig naar wat een griffie nu precies doet als ondersteuning voor de gemeenteraad. Het pand zelf en de geschiedenis erachter stond eveneens in de belangstelling.

Nu er de komende maanden besluiten genomen moeten worden over de gevolgen van de taak- en efficiencydiscussie, was het natuurlijk ook een goed moment om hierover aan de aanwezige raadsleden vragen te stellen.

Minister Thom de Graaf en en burgemeester Henri Lenferink heffen het glas op het 'Huis van de Raad'

Minister Thom de Graaf en en burgemeester Henri Lenferink heffen het glas op het 'Huis van de Raad'. Foto: Gemeente Leiden

Aan het begin van het officiële gedeelte voerde burgemeester Henri Lenferink, in zijn functie als voorzitter van de raad, het woord. Hij stond stil bij het ontstaan van het dualisme en de gezamenlijke inspanningen die hiervoor geleverd moeten worden. Tot slot schetste hij de historie van het monumentale pand. Vervolgens vroeg hij minister Thom de Graaf om de openingshandeling te verrichten. De minister gaf daar graag gehoor aan, na ook zelf de betekenis van het dualisme onder de aandacht te brengen en de werkers in deze pioniersfase een hart onder de riem te steken.

De kennis van de minister, zelf oud-raadslid in de gemeente Leiden, werd getoetst bij de openingshandeling, die eruit bestond dat hij de juiste naambordjes voor de kamers aan de fractievoorzitters moest overhandigen. Elke fractie was eerder in de gelegenheid gesteld een passende naam te bedenken.

Dit zijn de namen van de fractiekamers:

* PvdA: Elly Kerkhoffs kamer

* VVD: Thorbecke kamer

* GL: v.d. Lubbekamer

* D66: Domein66

* CDA: Joop Walenkamp kamer

* LL: Leids Lokaal

* SP: SPeerit

* LWG/DG: Piet Paaltjens kamer

* CU: Hans Vollaard kamer

De plechtigheid werd onder een warm applaus afgesloten met het overhandigen van het naambord Huis van de Raad aan de griffier, mevrouw Noor van der Vlist. Hiermee was precies op de dag dat de Raad kon terugblikken op de eerste helft van deze raadsperiode 2002-2006, de opening van het pand een feit.

Het 'Huis van de Raad' is een plek waar de fracties makkelijk bereikbaar zijn. Heeft u een vraag of wilt u uw mening geven over wat er in de stad speelt, dan kunt u uw post sturen naar de betreffende fractie in het 'Huis van de Raad', Breestraat 70, 2311 CS Leiden. U kunt ook bellen naar de griffie op telefoonnummer (071) 516 51 05.

Deze pagina is gewijzigd op 12-03-2004