Ingezonden persbericht


Persaankondiging

Nijmegen, 12 maart 2004

Thijmgenootschap viert eeuwfeest met tien stedenprogramma's in Nederland, België en Frankrijk

Het Thijmgenootschap organiseert vanaf april tot en met oktober 2004, in samenwerking met het Davidsfonds uit België, het CUEF uit Frankrijk en het Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen, tien culturele stedendagen. Deelnemers krijgen een gevarieerd cultureel programma aangeboden: o.a. rondleidingen, films, lezingen, debatten, concerten, stadswandelingen en museumbezoeken. De tien steden opgenomen in het eeuwfeest Stadsgezichten, wandelen door cultuur & religie van de Lage Landen zijn: Leiden (17 april), Leuven (2 mei), Antwerpen (15 mei), Amsterdam (29 mei), Ieper (12 juni), Rotterdam (19 juni), Deventer (28 augustus), Rijsel/Lille (12 september), 's-Hertogenbosch (3 oktober) en Gent (17 oktober).

De tien steden zijn gekozen omdat zich hier belangrijke momenten in de religieuze geschiedenis van de Lage Landen afspeelden. Uitzonderlijke gebeurtenissen, individuen en belevenissen in de tien steden staan centraal. 's Ochtends maken de deelnemers kennis met de gaststad en haar geschiedenis via lezingen, debatten, films en muziek. 's Middags kan naar keuze een programma samengesteld worden uit concerten, tentoonstellingen, rondleidingen, museumbezoeken en stadswandelingen met gidsen.

In de verschillende steden houden bekende sprekers de hoofdlezingen. In Leiden spreekt de historicus Willem Otterspeer. In Amsterdam spreekt burgemeester Job Cohen. In Rotterdam houdt Bas Heijne een lezing over de waarde van herdenken. In Deventer zat Erasmus op school. Kees Fens spreekt over deze humanist en spiritualiteitsvernieuwer. In 's-Hertogenbosch vertelt Gerard Rooijakkers over de nog steeds levende geschiedenis van de Bossche broederschappen.

De organisatie van de Nederlandse steden is in handen van het Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen.
Een gratis informatiefolder is aan te vragen per telefoon (024) 361 55 55 of e-mail info@soeterbeeck.kun.nl. Deelname aan één van de stedendagen kost ¤ 15,- per persoon. Meer informatie op
www.stadsgezichten.org.

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van het Thijmgenootschap verschijnt een boek over de kernmomenten in de culturele en religieuze geschiedenis van de Lage Landen. Historici uit Nederland en Vlaanderen werken mee aan deze rijk geïllustreerde uitgave. De verkoopprijs is ¤ 35,-. Bij inschrijving voor meer dan vijf steden krijgen deelnemers het boek gratis.

Het Thijmgenootschap is genoemd naar J.A. Alberdink Thijm een voorvechter van de emancipatie van katholieke wetenschapsbeoefening uit de negentiende eeuw. Als vereniging voor wetenschap en levensbeschouwing zet het Thijmgenootschap zich in voor het bevorderen van wetenschappelijke reflectie op ontwikkelingen in cultuur en samenleving. Leden ontvangen uitnodigingen voor symposia en vier boekpublicaties per jaar.