Ministerie van Defensie


---


---

foto: generaal-majoor Hans de Jong reikt de Amerikaanse 'Bronze Star' uit aan luitenant-kolonel Theo Kustner (Koninklijke Luchtmacht)

'Bronze Star' voor Luchtmachtoverste

12-3-2004 15:21:00

De Commandant Tactische Luchtmacht, generaal-majoor Hans de Jong, heeft vrijdag (12 maart) de Amerikaanse 'Bronze Star' uitgereikt aan luitenant-kolonel Theo Kustner (47). Deze bijzondere Amerikaanse onderscheiding is Kustner, werkzaam als Hoofd Sectie Operatiën en Logistiek AJO van staf Tactische Luchtmacht, toegekend door Generaal Hal Hornburg, commandant van het Amerikaanse Air Combat Command. Zover bekend is het de eerste keer dat een militair van de Koninklijke Luchtmacht de 'Bronze Star' ontvangt.

Kustner krijgt de Bronze Star voor de uitmuntende wijze waarop hij zijn werkzaamheden heeft verricht als commandant van de 376th Expeditionary Operations Group, tevens plaatsvervangend commandant van de 376th Expeditionary Wing, op de vliegbasis Manas in Kirgizië. Hij was daar van januari tot april 2003 geplaatst. Kustner toonde zich aangenaam verrast: "Ik heb een prima uitzending gehad en vond het een hele eer dat ik als deputy Wing Commander mocht werken. De medaille komt voor mij als een volslagen verrassing. Ik ben heel trots op deze bijzondere onderscheiding", zo liet hij direct na de ceremonie weten. Volgens generaal Hornburg heeft Kustner "in belangrijke mate bijgedragen aan de effectiviteit van Operatie Enduring Freedom en daarmee het succes van de strijd tegen het Taliban regime en Al Qaeda terroristisch netwerk". De Amerikaanse generaal noemde daarbij vooral het succes van Kustner om Franse, Spaanse, Australische, Deense, Italiaanse, Nederlandse, Noorse en Amerikaanse eenheden te laten samenwerken als één team en noemde een aantal specifieke voorbeelden waarbij het leiderschap en de deskundigheid van de luchtmachtoverste een doorslaggevende rol speelden.

De 'Bronze Star' is een hoge Amerikaanse onderscheiding die wordt uitgereikt aan Amerikaanse militairen voor heroïsch of uitzonderlijk verdienstelijk optreden tijdens een conflict. De onderscheiding werd ingesteld door President Franklin D. Roosevelt in 1944. In 1962 maakte president John F. Kennedy het mogelijk dat ook bondgenoten van de Verenigde Staten de medaille konden krijgen.