Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Burgemeester Hellevoetsluis wil namen pedofielen bekendmaken

Elke gemeente in Nederland moet weten of ze inwoners heeft met een pedoseksuele voorkeur, ongeacht of die in het verleden zijn bestraft. Dat vindt de burgemeester van Hellevoetsluis, die hierover een brief heeft geschreven aan minister Donner van Justitie.

De burgemeester stuurde zijn brief naar aanleiding van een voorval in zijn gemeente. Kort geleden werd een verdachte aangehouden in een zaak waarbij een 11-jarige jongen het slachtoffer werd van seksueel misbruik en zware mishandeling. De verdachte is afkomstig uit Hellevoetsluis.

Het dilemma waar de gemeente voor geplaatst staat, kan volgens Kleijwegt worden toegespitst tot de volgende drie feiten:
* De gemeente is onwetend van de identiteit van de verdachte en kan derhalve geen enkele uitlating doen die in de richting van verdachte wijst; een groot deel van de inwoners denkt echter met zekerheid de identiteit van de verdachte te kennen, omdat de initialen en het afgegeven signalement overeenstemmen met de aangehouden persoon. Bovendien is in een landelijk dagblad een foto van de verdachte (met zwart balkje) afgebeeld.
* Als de gemeente op enig moment wel officieel op de hoogte komt van de identiteit van de verdachte, dan is de gemeente vervolgens nog steeds gebonden aan privacyregels.

* Het ontbreekt de gemeente aan instrumenten om de lokale samenleving adequaat te beschermen tegen delicten van pedofiele aard.

De burgemeester is ongelukkig met de huidige regelgeving in relatie tot het omgaan met deze dadergroep. Er is sprake van tegenstrijdige belangen (aan de ene kant de privacy en aan de andere kant bescherming van kinderen tegen pedofielen), die in combinatie voor het gemeentebestuur onhanteerbaar zijn. Dat geeft een gevoel van grote onmacht. Kleijwegt vraagt zich daarom af of in dit soort gevallen de belangen van de samenleving hier in het algemeen niet zwaarder moeten wegen dan privacywetgeving ten behoeve van het individu.

Het (gedeeltelijk) opheffen van de privacybescherming zou volgens de burgemeester zeker niet alleen voor veroordeelde zedendelinquenten moeten gelden. Ook degenen die hun seksuele interesse in kinderen hebben laten blijken, maar nog geen strafbaar feit hebben gepleegd zouden in Kleijwegts visie moeten worden gedocumenteerd. Wat de gemeente en de politie vervolgens met de gegevens moeten, kan de burgemeester nog niet zeggen. Ik zeg ook niet tegen Donner zo en zo moet het. Ik vraag hem alleen: laat hier goed onderzoek naar doen. Het is een precair onderwerp, maar de recidive onder pedoseksuele is hoog. En kinderen dienen tot het uiterste beschermd te worden. Dus het is tijd voor aanpassingen.

* Kijk op site van de gemeente Hellevoetsluis om de brief te lezen: www.hellevoetsluis.nl


---


---

Laatst gewijzigd: 12-03-2004