Provincie Overijssel

Provinciale Staten beslissen over gebieden voor plaatsing windturbines

Dedemsvaart-Zuid en Dalfserveld worden planologisch aangewezen voor de plaatsing van windturbines. Ging de provincie Overijssel aanvankelijk uit van vijf gebieden voor directe plaatsing, nu wordt aan Provinciale Staten voorgelegd om in twee gebieden in Noordoost-Overijssel mogelijkheden te bieden voor de plaatsing van de turbines. De overige drie kanshebbers, Staphorst-Zuid, Nieuwleusen-West en Tolhuislanden, worden in de weging voor plaatsing meegenomen in de partiële streekplanherziening windenergie die het komende jaar plaatsvindt.

De statenvoorstellen bieden mogelijkheden voor de plaatsing van grote windturbines in het buitengebied en op bedrijventerreinen. Na advies van de statencommissie Ruimte en Groen stelt Gedeputeerde Staten in een brief aan Provinciale Staten voor om nu in Noordoost-Overijssel mogelijkheden voor het plaatsen van windturbines in het buitengebied te bieden in de twee meest kansrijke gebieden. Vervolgens kan er dan in de partiële streekplanherziening windenergie de positie bepaald worden van de overige drie kansrijke gebieden in Noordoost-Overijssel.

Op dit moment is het al mogelijk om turbines te plaatsen op bedrijventerreinen groter dan vijf hectare in Overijssel. Er zijn initiatieven bekend op bedrijventerreinen in Kampen en Deventer. In het kader van de streekplanherziening zal onderzocht worden welke gebieden in de rest van Overijssel worden uitgesloten voor de winning van windenergie. Dat zullen bijvoorbeeld gebieden zijn waar een concentratie van natuur- en landschapswaarden is te vinden: denk aan een weidevogelgebied, een ganzen- of wintergastengebied met een waardevol oud cultuurlandschap.

Komende woensdag beslissen Provinciale Staten over dit GS-voorstel.

Meer weten over windenergie in Overijssel?

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel