Gemeente Breda

Persberichten

12-03-2004

Waardering KEMA voor werkwijze afdeling Belastingen Breda

afbeelding: euro20_kln Wethouder J. Oomen van Financiën heeft op 12 maart uit handen van de KEMA-directie het ISO-certificaat (9001: 2000) voor de afdeling Belastingen van de gemeente Breda in ontvangst genomen. De afdeling Belastingen is de eerste en enige gemeentelijke afdeling belastingen in Nederland met een dergelijke certificering.

Zij kreeg al eerder een ISO-certificaat (9002: 1994) uitgereikt in 1998. De toekenning van het nieuwe ISO-certificaat geeft aan dat de afdeling Belastingen het complete proces van het vaststellen van de belastingverordening, de heffing en invordering van belastingen tot de service naar de klanten goed beheerst en bewaakt.

De afdeling Belastingen doet 70.000 aanslagen per jaar de deur uit en handelt deze af. Een goed geoliede machine is dus van groot belang. De afdeling heeft door middel van een kwaliteitsplan grip op de omvangrijke en weerbarstige productieprocessen rondom aanslagen, beschikkingen en invorderingen. Dit maakt het mogelijk om de processen zo zorgvuldig mogelijk en binnen de juiste termijnen uit te voeren.

Hiermee wordt beoogd dat burgers, instellingen en bedrijven in Breda een juiste aanslag ontvangen, dat ze deze op tijd ontvangen en dat ze precies weten waar ze aan toe zijn en duidelijke informatie krijgen over de inhoud van de aanslag, kwijtschelding, bezwaarmogelijkheden en gespreide betalingswijzen zoals automatische incasso. Hiervan maken overigens zo'n 45.000 huishoudens gebruik.
Hiermee wordt niet gezegd dat er nooit een verkeerde aanslag tussenzit. Het blijft uiteindelijk mensenwerk, maar grote administratieve catastrofes doen zich niet voor. Het ISO-certificaat is hiervan een duidelijke bevestiging.

Alle processen grijpen in elkaar en zijn op elkaar afgestemd. Alle administratieve handelingen zijn nauwkeurig beschreven. De medewerkers werken met een draaiboek dat continue aangepast wordt aan nieuwe werkwijzen of juridische ontwikkelingen. De afdeling zelf en de KEMA houden ook regelmatig audits om de kwaliteit te bewaken.

Breda, 12 maart 2004